Dnes odpoledne jsem upekla (dle receptu mé kamarádky Martiny Kučové) úžasné bochánky!
Do těsta jsem ještě přidala lněná semínka a místo soli biobujón a část mouky nahradila pšeničnými klíčky.
Takže je ta dobrota i zdravá a zasytí. Jen jestli jsem jich neudělala málo... ")
Domácí houskyVaše Nacitalka
2 hrnky mouky (hladký, polohrubý nebo jaká je:-) )
1/2-1 hrnek vlažný vody nebo mléka
špetička cukru
větší kousek soli
1/2 kostky droždí
+ může a nemusí být i trocha oleje nebo vychladlého rozpuštěného másla
+ mák či nějaké zrní na posyp, případně nějaká semínka nebo bylinky i dovnitř do těsta, záleží na fantazii
žádný patlání se skváskem - prostě mouku do misky (nezapomenout na sůl- ikousínek udělá stěstem úplný divy), uprostřed udělat důlek, do něj rozdrobit droždí, dát mu kousek cukru azalejt kusem vlažný vody/mléka -
až udělá na povrchu pěnu, tak to zpracovat, když se do těsta přidá trochu tuku, chutná hotové pečivo trochu lépe,ale není to zase tak zásadní rozdíl, v pohodě se dá i bez. Těsto hníst až je hebce vláčné a nelepí se na mísu.
Vytvarovat housky / rohlíky / bagetky, dát na plech na pečicí papír a nechat kynout půl hoďky až celou - až bude rozměr pečiva sympatickej (to záleží i na okolní teplotě vzduchu) apak potřít mlékem případně jedním rozšlehaným žloutkem se lžící mléka, posypat něčím dobrým a péct, dokud to nemá hezkou barvu (peču buď v remosce, tam vůbec netušim, jaká to je teplota - tak 15-30 minut, nebo na chalupě v kamnové troubě, tam zase teplota kolísá, takže zkrátka až to je zlatavé - tak to je :)
Uvedené množství těsta vychází na 4 velké pletené housky.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat