4. 2. 2010

Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové

 
Koncem prosince jsme vydali “Zlatou úspornou kuchařku  s rozpočty – zlatou knihu každé domácnosti”. Její autorka, Anuše Kejřová, se touto kuchařkou zapsala do dějin kulinářství podobně jako Magdalena Dobromila Rettigová a její recepty dnes patří k české klasice.

Amuse Kejřová se narodila roku 1874 jako Anna Nápravníková v Kralupech nad Vltavou. Byla velmi činorodá a podnikavá, a proto se kromě psaní kuchařek věnovala i dalším činnostem. Na přelomu minulého století se stala majitelkou koncesované školy kuchařské, kterou v roce 1910 založila a kde také sama vyučovala.

Kromě toho učila vaření i na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové. Dále také pořádala “kočovné” kuchařské a hospodářské kurzy určené mladým dívkám, které měly zájem se kromě vaření naučit i správnému hospodaření v domácnosti.

V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem “Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti”, v níž zužitkovala své bohaté zkušenosti.

Stejně jako “Úsporná kuchařka” i “Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty” radí, jak již název napovídá, jak uvařit levně a přitom dobře a zdravě. Anuše při psaní svých receptů vycházela nejen z českých tradic, ale také zde najdeme stopy kuchyně evropské. Ve své době také sledovala nejnovější trendy ve zdravém stravování, a i když by dnešním standardům již mnoho jejích receptů nevyhovělo, “Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty” stále zůstává výborným zdrojem ispirace.

Žádné komentáře:

Okomentovat