Dnes bych mohla vybrat aspoň nějakou úspornou polévku, která nedá moc práce...tak třeba rajskou? Bývala moje oblíbená, ale nemám ji ráda s rýží. Že bych zkusila tuhletu s noky?
Sáhla jsem na obvyklé místo pro rajčata v plechovce, kde teď v zimě vzít nějaká vyzrálá-ale ouha, nejsou tu už žádná! Ten červený obal jsou fazole, je tu jen passata - tak co se dá dělat, vezmu tu. Polévka z ní jistě uvařit půjde. Však Anuše taky pořád radí, jak si mají hospodyňky, zvláště ty zaměstnané, práci ušetřit. A to já jsem, ne? Trochu vylepším skóre domácím vývarem, mám ještě nějaký v mrazáku.
Další postup je jednoduchý - na máslo cibulku, protlaku 250g krabičku, koření trochu víc.
Teď přidám vývar a vařím, dokud se všechen nerozpustí.
S jíškou si to taky zjednoduším, mám přece instatní, i to by se, myslím, Anuši líbilo! Ještě sůl a trochu cukru a nechám chvíli vařit, pak přidám vodu do půl hrnce.
Mezitím si chystám nočky - máslo s vejcem mi tedy moc dobře roztírat nejde, dala jsem ho radši do misky než na talíř - nakonec na něj vezmu ruční mixér a s ostatními surovinami umixuju to vláčné těstíčko snáze.
Vzala jsem na něj jedno vejce, 30 g másla, 2 lžíce mléka a asi 100 g mouky, sůl, muškátový oříšek, pepř. Po mých nedávných zkušenostech s chlupatými knedlíky se trošku obávám, zda se máslové noky v polévce nerozpustí - ale kdež, dobré je to, jen jsem mohla dělat menší kousky. Bylo by to šikovnější malou mokka lžičkou, tak centimetrové - dost se navařily!
Chuť polévky s vývarem byla moc dobrá i z protlaku. Čerstvá a zralá rajčata jsou k mání jen krátkou dobu, ale určitě se pokusím polévku z nich si zopakovat.
Ze sekaných rajčat jsem ji ještě vyzkoušela na jedné návštěvě, i tak byla výborná. Nočky se lépe umíchají, když je máslo hodně rozměklé. Nejdřív jsem do něj zapracovala trochu mouky a pak teprve přidala vejce a ostatní suroviny. I v zeleninovém vývaru byly výborné - dělávali jsme noky do polévky vždy jen z vejce a mouky, tohle je rozdíl několika tříd! Máslové nočky podle Anuše Kejřové rozhodně řadím do pravidelného repertoáru.
Ze sekaných rajčat jsem ji ještě vyzkoušela na jedné návštěvě, i tak byla výborná. Nočky se lépe umíchají, když je máslo hodně rozměklé. Nejdřív jsem do něj zapracovala trochu mouky a pak teprve přidala vejce a ostatní suroviny. I v zeleninovém vývaru byly výborné - dělávali jsme noky do polévky vždy jen z vejce a mouky, tohle je rozdíl několika tříd! Máslové nočky podle Anuše Kejřové rozhodně řadím do pravidelného repertoáru.
vilemina
Vilemínino zátiší
Žádné komentáře:
Okomentovat