Suroviny
380 g polohrubé mouky
120 g másla
40 g moučkového cukru
20 g droždí
180 ml sladké smetany
3 žloutky
půl sáčku vanilkového cukru
Na plnění:
250 g tvarohu
druhá polovina vanilkového cukru
1 lžíce mléka
rozinky namočené v rumu
žloutek na potření okrajů
120 g másla
40 g moučkového cukru
20 g droždí
180 ml sladké smetany
3 žloutky
půl sáčku vanilkového cukru
Na plnění:
250 g tvarohu
druhá polovina vanilkového cukru
1 lžíce mléka
rozinky namočené v rumu
žloutek na potření okrajů
Postup
Kvasnice rozdrobíme do misky a lžící jemně utřeme, až vznikne tekutá hmota. Takto připravené droždí přidáme k mouce, změklému máslu a cukru a z těchto surovin zpracujeme rukama těsto. Potom přidáme sladkou smetanu, ve které jsme předem rozmíchali tři žloutky a polovinu vanilkového cukru. Těsto dobře vypracujeme vařečkou, až je hladké a nelepí se na mísu.
Vyklopíme ho na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme skleničkou kolečka na koláče. Prostředek kolečka lehce vytlačíme, vykrájená kolečka přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.
Zatím si připravíme nádivku - na fotografii je tvarohová. Vykynuté koláčky na okrajích potřeme žloutkem, doprostřed dáme náplň a rozetřeme.
Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180 st. C do růžova.
Volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka:
Příprava tohoto kynutého těsta je rychlejší než u klasického těsta z droždí. Koláče jsou jemné, chutné. Nádivku můžete samozřejmě udělat jakoukoliv.
Vyklopíme ho na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme skleničkou kolečka na koláče. Prostředek kolečka lehce vytlačíme, vykrájená kolečka přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.
Zatím si připravíme nádivku - na fotografii je tvarohová. Vykynuté koláčky na okrajích potřeme žloutkem, doprostřed dáme náplň a rozetřeme.
Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180 st. C do růžova.
Volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka:
Příprava tohoto kynutého těsta je rychlejší než u klasického těsta z droždí. Koláče jsou jemné, chutné. Nádivku můžete samozřejmě udělat jakoukoliv.
To je opravdu rychlovka, hned o víkendu vyzkouším :)))
OdpovědětVymazat