27. 7. 2011

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

K letním klasikám, kdy se vaří i jednoduchá bezmasá jídla, pro mě patří koprovka.
Už název ztracené vejce plodil řadu slovních hříček...a když se vejce uvařila málo, skutečně se v omáčce úplně ztratila, protože se rozpadla na malé kousky a žloutek se v ní snadno rozmíchal. Taky se můžou rozplynout už při vaření, zbyde pár bílých cárů a kalná voda.

Tentokrát se mi povedla takto:
vejce
Nemám v tom takovou zručnost, jakou bych si přála, ale teorii ovládám: vejce si vyklepnu do malého hrnečku, do druhé ruky vezmu velkou lžíci, udělám vír, do něj vliju vajíčko a lžící ho zaobaluju, než bílek ztuhne...stejně mám kolem plno cancourů, ale už vím, že i v profi kuchyních je pak jednoduše okrájejí, aby to líp vypadalo. Vejce má mít pevný bílek a tekutý žloutek, ten hlavně při zaváření vody nesmí utéct do hrnce...vaří se 2-3 minuty. I u Anuše je najdeme, postup je stejný. Podává je s omáčkou křenovou. 
 
Ale já se držela koprovky, na kterou jsem vybrala úplně jednoduchý recept také ze Zlaté úsporné kuchařky.
koprovka

Stačí 1/2 litru mléka, 2 lžíce mouky, 2-3 lžíce octa, sůl. Kopru dávám více, aspoň 3-4 lžíce, a lžíci másla na konec.
Mléko jsem povařila s rozkvedlanou moukou asi 15 minut, osolila, do vařícího lila pomalu ocet (nebo musí být ocet ohřátý), přidala kousek másla a nasekaný kopr. Nesladím, ale záleží na chutích stolovníků. Podávala jsem s bramborem.
koprovka

koprovka

2 komentáře:

  1. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, mňam. To vypadá fakt luxusně. Škoda, že jsem tento týden nemocná. Ale možná si ji nechám udělat od manžela do postele, protože já se dokážu tak maximálně natáhnout na postel a stonat. Asi jsem přes víkend někde trochu ofoukla a něco na mě leze. Ale silná koprovka by mě určitě vykurýrovala. ;-)

    OdpovědětVymazat