21. 3. 2010

Vaření podle Anuše Kejřové


Hovězí polévka, str.115
Segedínské kotlety s bramborem, str. 282
Zelí naložené, str. 171
Vybraly jsme si k nákupu masa řeznictví 
Robinsons v Nuslích, Praha 4. Mají zde 
velký výběr mas a kostí na polévku.
Začaly jsme s Lenkou Vyoralovou
(naše produkční) vývarem. Vývar, lehce probublávající, je naprosto nutný na podlévání
masa i dobrou polévku:))
Z masa na polévku jsme odstranily lojovité 
části (ty jsme daly sýkorkám) a spolu s 
kostmi a zeleninou daly do studené vody. 
Vodu přivedly pomalu k varu a pak jenom, 
na nejnižším stupni, nechaly probublávat asi
tři hodiny. Druhou část  zeleniny, jak je 
uvedeno v receptu (4dkg), jsme osmažily 
na morku (rozpustí se jako kousek sádla) 
a v půlce vaření  přidaly do vývaru.

Zatímco se vývar vařil, připravovaly jsme "Segedinské kotlety". Z kotlet  jsme odstranily viditelné části tuku, nechaly kosti u masa, a dále jsme postupovaly naprosto přesně podle receptu. 
Včetně sádla :))

Jenže: Ouha, po deseti minutách nebylo
maso měkké, takže jsme zvolily metodu pomalého dušení. Naběračkou jsme
podlévaly kotlety tak, aby nebyly potopené,
ale jenom, aby byly podlité.
Když se vývar pod kotletami  vyvařil, tak
jsme podlévání několikrát opakovaly, až
bylo maso tak měkké, že šlo oddělit od
kosti jenom vidličkou. Spojením mouky,
papriky, sádla, vývaru z masa vznikla
hustší šťávička, zlatavé barvy. To se nám
povedlo asi za hodinu.

Mezitím, co se  dusily kotlety, jsme připravily
 zelí naložené.
 Oproti receptu v kuchařce jsme
zelí přece jenom trochu osladily, i přes "vyprání" chutnalo moc kysele. Místo vody jsme podlévaly vývarem. Ostatní postupy jsme dodržely  podle Kejřové.
Oloupané brambory jsme daly vařit,
když už se zelí dusilo.
 





Na jeden talíř jsme daly kotlety oddělené od kosti. Na druhý kotletu celou.

DOBROU CHUŤ !!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat