12. 3. 2010

Vepřové na pivě podle Anuše Kejřové

Když jsem dostala nabídku, abych se inspirovala Kejřovou a výsledek popsala a nafotila, nejprve jsem začala vybírat nějaké šikovné recepty. Tedy takové, které můžou zaujmout a které by byly i dnes v duchu úspornosti proveditelné. První volba padla na vepřové na pivě, které jsem ještě nikdy nevařila ani podle současných receptů. Slýchám na ně vždy jen chválu, tak jaké to bude od Kejřové? Je to vlastně téměř jídlo z jednoho hrnce, takové jednoduché a vydatné, na suroviny nenáročné. Maso patří k levnějším druhům, uplatní se i zbylý chléb. Tak už pro ten dobrý pocit, že se nevyhodí, to zkusím.

Vepřového plecka jsem měla 1 kilogram, jedno pivo, cibuli, 1 mrkev, půl celeru, 100 g chlebových kostiček, sůl, pepř, kmín, citrónová kůra, 60 g sádla, 1 kg brambor.
Recept jsem si prošla několikrát, protože jsem si potřebovala ujasnit, co a v jakém pořadí se dělá. Začala jsem tím, že jsem pokrájený chléb v misce zalila třetinou piva, to jsem totiž na první čtení úplně pominula!
Pokračuje se s opékáním kostek masa, ale neměla jsem plecko s kůží, ani doporučované kolínko, inu bude to jemnější chuť. 
K trochu opečenému masu se přidají drobné kostičky zeleniny - aha, no tak to snad radši nastrouhám nahrubo. Pak po špetce koření a sůl, to se mi zdálo moc málo, dala jsem více, a kůru z půlky citrónu. Když byla zelenina odušená, přidala jsem chlebové kostky a taky trochu vody, vzniklá hmota by se hned ráda připalovala.
Chléb šťávu dobře zahustí, ale musí se provářet delší dobu. Ostatně ani maso není hned, tak jsem vše nechala dusit a dala zatím vařit oškrábané brambory, pokrájené na menší kousky. Teprve po půlhodince jsem přilila na maso zbylé pivo. Chviličku to moc zajímavě pěnilo!
Chuť jsem ještě upravila solí a cukrem, ale jako nepivaři se mi zdála až moc hořká, jinak nepříliš výrazná.
Do omáčky jsem podle popisu nasypala uvařené brambory a nechala ještě dusit.
Vepřové na pivě se dobře hodí k ohřívání, i Kejřová doporučuje, že je lepší po odležení. Chtěla jsem ještě vyzkoušet dokončovací variantu se smetanou, kyselou okurkou a kapary, ale nebylo po návštěvě jistého vyhládlého mladíka na čem zkoušet:)
 Dala bych asi více kořenové zeleniny, víc koření a méně toho chleba, možná by brambory šlo dusit zároveň s masem, jak jsem viděla v jednom soudobém receptu.
Nebála bych se ani použít maso s kůží, hodilo by se k ostatním chutím. Druhý den je skutečně vepřové na pivě lepší.
Je to takový recept pro muže, někam na chalupu, vynikající by mohl být i v kotlíku na ohni! 
Vilemina

Žádné komentáře:

Okomentovat