12. 4. 2010

Jidášky


Suroviny

500 g mouky
250 ml mléka
2 kostky cukru
25 g droždí
90 g cukru krupice
120 g másla
citrónová kůra
2 žloutky

Postup

Na potření a posypání:
1 vejce
mák (sezamové semínko)
med

Do vlahého mléka přidáme dvě kostky cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít v teplé místnosti. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout (může být vlahé). Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, cukr, strouhanou citrónovou kůru, dva žloutky, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo. Těsto dobře vypracujeme vařečkou (musí být hladké a nesmí se lepit na stěny mísy). Zakryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout asi 45 minut.
Pomoučíme si vál a těsto rozdělíme asi na 20 kousků. Z každého kousku uválíme váleček o průměru asi 1 cm a délce asi 25 cm. Stočíme do jidáše a dáme na plechy vyložený papírem na pečení. Opět přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout.
Potom potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem (nebo sezamovým semínkem). Vložíme do trouby předehřáté asi na 180 st. C a upečeme do zlatova. Před podáváním rozkrojíme a mažeme tekutým medem.

Volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.

Poznámka:
Jde o typické velikonoční pečivo.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, jak poznám, že je kvásek připravený? Ještě jsem nepekla, a chtěla bych překvapit maminku k narozeninám ")

    OdpovědětVymazat
  2. Kvásek se napění, nejdřív se v něm začnou dělat bublinky...pokud zůstane jako po zamíchání, nevykynul. Vilemina

    OdpovědětVymazat