12. 4. 2010

Telecí guláš vlašský

Suroviny

700 g telecího plecka
50 g másla
40 g cibule
1 lžička sladké papriky
1 lžička kaparů
2 zralá rajčata
1 lžička parmazánu 

Postup

Do kastrolu dáme 50 g másla, 40 g strouhané cibule, necháme lehce zpěnit, cibulku zežloutnout, přidáme lžičku sladké papriky, osolené telecí maso nakrájené na hrubší kostky a lžičku drobně sekaných kaparů. Podlijeme asi 100 ml vývaru a dusíme do měkka asi 3/4 hodiny.
K udušenému masu přidáme naběračku slabšího vývaru z kostí, zahustíme vše jíškou připravenou ze 20 g másla a 30 g mouky, přidáme dvě menší rajčata, zcela jemně nasekaná a necháme 20 minut dále volně na okraji plotny dodusit. Udušené maso vybereme drátěnou naběračkou na horkou mísu, obložíme osmaženými brambory nebo dušenou rýží a omáčku nalijeme kolem. Jídlo podáváme horké. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.
Volně dle stejnojmenného receptu z knížky Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové.
Poznámky:
Při přípravě jídla podle této skoro 100 let staré kuchařky jsem udělala pár změn. Vývar samozřejmě nebyl z kostí, ale z kostky. Jako přílohu jsem použila těstoviny, protože se mi to hodilo. Neposypala jsem je parmazánem, ale čestvě vyrašenou roketou. I tak to bylo dle mých strávníků velmi dobré

2 komentáře:

  1. V neděli jsem guláš uvařila. Vývar si dělám přes víkend zásadně svůj z masa a kostí, jinak jsem se držela receptu Kejřové, posypala parmazánem a udusila rýži. Byl výborný. Právě k tomu aprílovému počasí :))

    OdpovědětVymazat
  2. Kde se dá sehnat dobré maso? Bydlím v Praze.
    Alena

    OdpovědětVymazat