Suroviny
Těsto:
110 g moučkového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
50 g meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
citrón
5 vajec
30 g mletých ořechů
60 g strouhané housky
20 g krupičky
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
30 g oříšků
2 lžíce rumu
1 žloutek
110 g moučkového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
50 g meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
citrón
5 vajec
30 g mletých ořechů
60 g strouhané housky
20 g krupičky
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
30 g oříšků
2 lžíce rumu
1 žloutek
Postup
Třeme moučkový cukr, polovinu sáčku vanilkového cukru, šťávu z půlky citrónu, meruňkovou zavařeninu, rum a 4 žloutky 15 až 20 minut do zkypření. Zlehka k tomu zamícháme tuhý sníh z bílků, 30 g mletých ořechů a 60 g strouhané housky, do které jsme zamíchaly 20 g krupičky.
Koláčový plech potřeme tukem, posypeme moukou, hmotu na něj nalijeme a pečeme v prostředně vyhřáté troubě 30 minut do růžova. Upečenou placku rozřízneme po délce na dva stejně široké pásy, jeden z nich potřeme krémem, položíme na něj druhý pás, rozřežeme asi na 8 až 10 stejně velkých řezů, srovnáme je na mísu a posypeme vanilkovým cukrem.
Příprava krému:
Třeme 100 g másla, 100 g cukru, 1 žloutek, polovinu sáčku vanilkového cukru a 30 g opražených strouhaných oříšků a 2 lžíce rumu v hladký krém.
Volně dle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámky:
Při přípravě moučníku jsem opět udělala pár změn. Místo jemné krupičky jsem použila hrubou mouku, maruňkový džem jsem dobře rozetřela a kousky přepasírovala předem přes sítko. Hmotu jsem vylila na plech vyložený papírem na pečení a nakonec jsem nakrájela jen menší kostičky - viz fotografie. Moučník je báječný, ale pro dnešní dobu hodně sladký. Takže je výborný k hořké kávě.
Koláčový plech potřeme tukem, posypeme moukou, hmotu na něj nalijeme a pečeme v prostředně vyhřáté troubě 30 minut do růžova. Upečenou placku rozřízneme po délce na dva stejně široké pásy, jeden z nich potřeme krémem, položíme na něj druhý pás, rozřežeme asi na 8 až 10 stejně velkých řezů, srovnáme je na mísu a posypeme vanilkovým cukrem.
Příprava krému:
Třeme 100 g másla, 100 g cukru, 1 žloutek, polovinu sáčku vanilkového cukru a 30 g opražených strouhaných oříšků a 2 lžíce rumu v hladký krém.
Volně dle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámky:
Při přípravě moučníku jsem opět udělala pár změn. Místo jemné krupičky jsem použila hrubou mouku, maruňkový džem jsem dobře rozetřela a kousky přepasírovala předem přes sítko. Hmotu jsem vylila na plech vyložený papírem na pečení a nakonec jsem nakrájela jen menší kostičky - viz fotografie. Moučník je báječný, ale pro dnešní dobu hodně sladký. Takže je výborný k hořké kávě.
Žádné komentáře:
Okomentovat