Suroviny
80 g zeleniny
1 celer
hrst nudlí
zelená petrželka
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce parmazánu
1 celer
hrst nudlí
zelená petrželka
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce parmazánu
Postup
Dáme si vařit vodu na polévku (1,5 litru). Pro zeleninový vývar použijeme malý kousek celeru, kořenovou petržel a kousek pórku. Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme a vložíme do vařící vody. Zeleniny by mělo být asi 80 g. Když zelenina změkne, zahustíme polévku zlatou jíškou připravenou z másla a hladké mouky. Přidáme i lžičku soli. Povaříme, polévka zhoustne. Potom polévku procedíme (zeleninu vyhodíme) a vrátíme na zdroj tepla. Přidáme velmi jemně nastrouhaný celer (strouháme na křenovém struhadle). Polévku vaříme mírným varem ještě asi 20 minut. Zatím si v jiném hrnci uvaříme hrst nudlí (můžeme použít tenké vlasové i širší). Uvařené nudle vložíme nakonec do polévky, přidáme strouhaný parmazán a nasekanou zelenou petrželku. Můžeme přidat i trochu polévkového koření (Vegeta, Magi...)
Připraveno volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka: Polévka je velmi chutná, zase trochu jiná, než dnešní běžné polévky. Doporučuji vyzkoušet.
Připraveno volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka: Polévka je velmi chutná, zase trochu jiná, než dnešní běžné polévky. Doporučuji vyzkoušet.
Já mám celer moc rádá, miluju i celerovou šťávu s moštem, mňam, polévku určitě zkusím!
OdpovědětVymazat