Suroviny
Těsto:
6 vajec
250 g cukru krupice
300 g mouky polohrubé
1 prášek do pečiva
1/8 l mléka
Krém:
150 g másla
150 g cukru moučka
šťáva a kůra z jednoho citrónu
Sekané vlašské ořechy na posypání
6 vajec
250 g cukru krupice
300 g mouky polohrubé
1 prášek do pečiva
1/8 l mléka
Krém:
150 g másla
150 g cukru moučka
šťáva a kůra z jednoho citrónu
Sekané vlašské ořechy na posypání
Postup
Žloutky třeme pilně s cukrem. Kuchařka uvádí půl hodiny, já vždy čekám, až přestanou pod vařečkou křupat zrníčka cukru. Žloutková pěna je hustá, krásně napěněná. Mouku promícháme s práškem do pečiva a společně s mlékem přidáme ke žloutkové směsi. Promícháme a nakonec přidáváme tuhý sníh z bílků, který jen lehce zamícháme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C, hotový moučník zkoušíme špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotový. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
Na krém utřeme máslo s moučkovým cukrem. Do hotového napěněného krému přidáváme po lžičkách citrónovou šťávu a kůru a postupně zapracováváme. Krémem potřeme povrch moučníku a posypeme nasekanými ořechy. Krájíme na řezy.
Připraveno volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka:
Na rozdíl od původního receptu jsem snížila o 50 g cukr do těsta, i tak je těsto dost sladké. Základ se téměř neliší od běžného piškotu, ale krém s citrónovou šťávou je velmi lahodný. Určitě by se dal použít třeba na vánoční cukroví.
Na krém utřeme máslo s moučkovým cukrem. Do hotového napěněného krému přidáváme po lžičkách citrónovou šťávu a kůru a postupně zapracováváme. Krémem potřeme povrch moučníku a posypeme nasekanými ořechy. Krájíme na řezy.
Připraveno volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.
Poznámka:
Na rozdíl od původního receptu jsem snížila o 50 g cukr do těsta, i tak je těsto dost sladké. Základ se téměř neliší od běžného piškotu, ale krém s citrónovou šťávou je velmi lahodný. Určitě by se dal použít třeba na vánoční cukroví.
Žádné komentáře:
Okomentovat