Nepečený piškotový dort “Diplomat” podle receptu ze staré kuchařské knihy Anuše Kejřové připravila a na ochutnávku receptu nás pozvala Hanka Charvátová. Nalistujte stranu 410, … nebo se raději nechte vést receptem tak, jak ho popsala a doplnila fotografiemi přímo Hanka. Je to srozumitelné, přehledné a s výsledkem, po kterém se olíznete ;-) Hance tímto děkuji, že se postarala o rozšíření rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” a vydala se sladkým směrem.
Procházela jsem se po stránkách staré kuchařské knihy Anuše Kejřové a přemýšlela, co vytvořím … Uvařit, upéct ? Ale kdo to potom sní, když jsem sama? Došla jsem k názoru, že něco sladkého ke kávě snad nikdo neodmítne. Zaujal mě recept, u kterého jsem zjistila, že i před více než 80 lety se vlastně dělaly nepečené dorty, které jsou v současné době stále tak populární … Samozřejmě, že piškoty doma nepeču a velikost dortu jsem také omezila. Krém jsem udělala přesně podle receptu. Protože jsem použila jen jeden sáček piškotů a také menší množství ovoce, zbylo trochu krému. (Žádný problém se spotřebou nebude. Udělám pohár se zmrzlinou.)Nepečený dort Diplomat podle receptu Anuše Kejřové
Ingredience :- 1 sáček kulatých piškotů
- kompotované ovoce (jahody a broskve), event. čerstvé jahody na ozdobení
- 1 smetana ke šlehání (250 ml)
- 180 g čerstvého másla
- 150 g cukru
- 100 g strouhaných mandlí (použila jsem vlašské ořechy)
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml vlahého mléka (dávkujeme po kapkách)
Malou dortovou formu nemám a tak jsem použila mísu. Vyložila ji potravinovou folií a pak jsem začala skládat piškoty – krém – ovoce – a zase piškoty… atd.
Celkem jsem udělala asi 3 vrstvy a zakončila jsem to celé piškoty.
Mísu jsem zatížila a dala do lednice ztuhnout.
Po zatuhnutí jsem dort vyklopila na talíř a sejmula folii.
Na piškoty, které byly původně na dně a nyní tvořily vršek dortu, jsem dala ještě trochu krému.
Poté jsem ušlehala smetanu na šlehání, kterou jsem jen lehce osladila. Ušlehanou smetanou jsem potřela dort a ozdobila čerstvými jahodami.
P.S. Dort v řezu jsem nestačila vyfotit, protože jsem fotoaparát musela vrátit dřív než se načal dort.
Dobrou chuť přeje Hanka Charvátová (Babs)
Když se piškoty skládají obráceně, tj. spodní stranou k míse, lépe se vyplní krémem, ta poslední vrstva taky - doporučuju!
OdpovědětVymazat