10. 4. 2010

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků

f6 pečená kuřátka

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků se za časů prababiček a podávala v předjaří s novým bramborem a kompotem z loňské úrody ze zahrádky. V zahradě touto dobou rašila první pažitka a dostala svou velkou roli v nádivce. Takovým nedělním obědem nikoho neurazíte ani dnes. Tento příspěvek je od Hanky a zařazuji ho do rubriky V kuchyni s Anuší Kejřovou – Vaříme podle starých kuchařských knih, protože právě její kuchařská kniha se stala vděčnou inspirací. Co říkáte na takový tradiční a oblíbený recept? Když kuře, tak s nádivkou! Já klidně vyměním stehýnko za nádivku ;-)
Hanka píše: “Po houskové polévce se servírovala kuřátka s nádivkou.” Já trochu zamíchala pořadím, ale vůbec nebylo na škodu proložit si náladu po polévce medovým koláčem :-) Kdo má rád sladké, hlavní moučník bude ještě po nadívaných kuřátkách následovat. Hanka nic nevynechala a je vidět, že podle Anuše Kejřové se dá velmi inspirativně vařit. Tento recept je již jarně naladěn, nechybí v něm svěží pažitka.
f1 pečená kuřátka

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků

Suroviny:
  • 2 malá kuřátka (každé kolem 1kg)
  • drůbky
  • housky
  • máslo
  • vejce
  • trochu mléka
  • citr. kůra
  • mandle
  • pažitková nať
  • muškátový květ nebo oříšek
Připravíme nádivku – buď podle svého zvyku nebo podle Anuše Kejřové:
Drůbky (žaludky, srdíčka, játra) očistíme, rozkrojíme a udusíme na másle se špetkou pažitky do měkka. Pak drobně usekáme. Utřeme 5 dkg másla, 1žloutek, 1 vejce, špetku soli, muškátový květ nebo oříšek, citrónovou kůru a strouhané mandle. Přidáme pažitku, trochu mléka, usekané drůbky a tři rozdrobené housky. Můžeme zvlhčit masovou šťávou z drůbků. Umícháme v nepříliš tuhou nádivku. Nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh ze dvou bílků.
 f2 pečená kuřátka
Kuřátka očistíme, uvnitř vymažeme jemně utřenou slaninou a naplníme nádivkou. Zašijeme nebo spíchneme jehlou.
 f3 pečená kuřátka
Osolíme a dáme na plech  s máslem, prsíčky dolů, péci. Podléváme vývarem nebo slanou vodou.
 f4 pečená kuřátka
Během  pečení jedenkrát otočíme, potíráme máslem a pečeme do zlatova.
 f5 pečená kuřátka
Upečené rozkrojíme na půlky a přelité šťávou podáváme s novými brambory. Bohužel, v obchodě brambory zatím nic moc, tak se u nás kuřátka podávala s rýží.
Dobrou chuť přeje Hanka – HaF

Žádné komentáře:

Okomentovat