Medový koláč z žitné mouky, s vůní pěti koření, neloupanými sekanými mandlemi a se šibalskou (víc než) kapkou rumu asi málokoho nepotěší. V pátek ho upekla na sobotní snídani Hanka a rozšířila rubriku vaření podle tradičních českých kuchařských knih o další zajímavou dobrotu. Medový koláč podle stoletého receptu. Recept provoní rubriku V kuchyni s Anuší Kejřovou a zároveň ho řadím do soutěže: Vaříme podle starých kuchařských knih.
Když jsem vyčetla v postupu, že je třeba hmotu míchat půl hodiny do pěny, vyrazila na pomoc technika. Šlehačem byla hmota ušlehána do přijatelné konzistence v přijatelném čase. Potom jsem po částech zapracovala žitnou mouku smíchanou s kypřícím práškem a přidala sníh z 5 bílků.
Hanka píše: “V pátek vybrala rodinná rada na sobotní snídani recept na medový koláč.”
Na medový koláč potřebujeme:
- 40 dkg žitné mouky
- 60 dkg medu
- 6 vajec
- 1 dl rumu
- 1 prášek do pečiva
- koření – vanilka, hřebíček, nové koření, ml. skořice, citron
- 10 dkg hrubě sekaných mandlí
Když jsem vyčetla v postupu, že je třeba hmotu míchat půl hodiny do pěny, vyrazila na pomoc technika. Šlehačem byla hmota ušlehána do přijatelné konzistence v přijatelném čase. Potom jsem po částech zapracovala žitnou mouku smíchanou s kypřícím práškem a přidala sníh z 5 bílků.
Po opatrném vmíchání sněhu přišly na řadu mandle.
Vymazat a vysypat plech, nalít těsto a šup do trouby. Péct pomalu asi hodinu, ne moc prudce.
Doporučuji poctivě hlídat, v případě potřeby plech přikrýt alobalem. Díky vysokému obsahu cukrů povrch tmavne velmi rychle.
Ochutnávali jsme koláč (navzdory pokročilé noční hodině) ještě teplý – první dojem –velmi chuťově výrazný po medu a koření. Ráno, vychladlý, poměrně medově sladký, ale nepřeslazený. Zvažovala jsem, zda ho nepromazat rybízovou marmeládou, ale nakonec byl servírován jen lehce přelitý naředěnou marmeládou a byla to úžasná mňamka. Když se rozležel do druhého dne, tak nějak se vytratila původní sladkost a zůstala úžasná chuť medu a koření, takový perníkový chléb. Hodně chuťově podobné perníku na strouhání. Dětem ta výrazná chuť vadila, ale mně a manželovi velmi chutnal. Navíc úplně fantastické jsou v tom koláči ty větší kousky mandlí. Tento koláč u nás bude častěji. Chudáci včelky se budou muset snažit, aby bylo z čeho péct.Doporučuji poctivě hlídat, v případě potřeby plech přikrýt alobalem. Díky vysokému obsahu cukrů povrch tmavne velmi rychle.
Medové mlsání přeje Hanka – HaF
Žádné komentáře:
Okomentovat