Nedělní oběd se vším všudy. Houskovou polévku navařila Hanka. Po dobré polévce bude servírovat kuřátka s drůbkovou nádivkou a neošidí nás ani o výtečný moučník. Inspirací se jí stala opět tradiční česká kuchařka Anuše Kejřové. Recept přidávám do rubriky a zároveň do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou v nich jen zapomenuté obyčejné recepty, ale samá lahodná jídla, navíc kořeněná vzpomínkami na vynikající kuchařské umění babiček. Špetka vzpomínkového koření prospěje každému z nás ;-)
Tato polévka je úžasně jednoduchá, voňavá a překvapivě velmi chutná. Přesné množství surovin nerozepisuji, dělala jsem ji od oka, ze dvou rohlíků pro čtyři porce (k tomu asi 1dl smetany a 1 žloutek). Myslím, že si ji každý uzpůsobí podle svých chuťových zvyklostí.
Hanka píše: “U nás na Moravě už je jaro v plném proudu, a tak jsme dostali chuť na jarní oběd. A protože polévku z jarních bylinek už navařila p.Vilemína, padla volba na houskovou polévku a k tomu kuřátka s drůbkovou nádivkou.”
Rohlíky nakrájíme na lístky a dáme osmažit na máslo.
Zlatavé rohlíčky zalijeme zeleninovým vývarem (jemný kuřecí by se hodil taky) a povaříme asi půl hodiny.
Anuše radí prolisovat, já vzala ponorný mixer a polévku rozmixovala.V případě potřeby rozředíme vývarem a přidáme hrníček sladké smetany s rozmíchaným žloutkem. Polévku okořeníme muškátovým oříškem, dosolíme a přidáme drobně usekanou pažitku nebo petrželku.Tato polévka je úžasně jednoduchá, voňavá a překvapivě velmi chutná. Přesné množství surovin nerozepisuji, dělala jsem ji od oka, ze dvou rohlíků pro čtyři porce (k tomu asi 1dl smetany a 1 žloutek). Myslím, že si ji každý uzpůsobí podle svých chuťových zvyklostí.
Dobrou chuť přeje HaF (Hanka)
To je vážně rychjlovka! Jen uložit do paměti...
OdpovědětVymazat