3. 4. 2010

Krupicová trhanina

Do trhance se dává dost vajec a podle pamětníků se před válkou nejvíc dělával právě v této předvelikonoční době, kdy vejce už byla levnější. Hodil se i do postního menu.
vjce
V Zlaté úsporné kuchařce je řazena trhanina krupicová mezi moučníky. Pokud by měl být hlavním jídlem (po polévce), počítejte s dvojitou dávkou na 4-5 porcí.
trhanec
trhanec 
 
Nasypala jsem tedy 1/8 litru krupice do 1/2 litru mléka a nechala stát.
trhanec

trhanec
Pak už jen stačilo přidat 3 žloutky, 30 g cukru, špetku soli a  nastrouhat trochu citrónové kůry. Ušlehala jsem sníh a lehce vmíchala do řídkého těsta, nešlo to moc dobře, ale to nevadí.
Těsto není úplně kompaktní, ale to je správně - sníh do něj také nejde úplně ideálně zamíchat, aby moc nespadl, ale jinak to ani já z dětství nepamatuju.
K upečení trhance z půl litru mléka stačí nádoba velikosti dortové formy - mně ideálně posloužila smaltovaná pánev s odnímatelným držadlem - skleněný i smaltovaný pekáč mám větší, tam by se vešlo těsto z litru mléka, a keramickou misku zase menší. Hlavně je třeba dobře vymazat máslem, když v těstě žádný tuk není.
trhanec
Pečeme v dosti horké troubě, až povrch zezlátne.
trhanec
A nyní ten hlavní fígl - trhání. Těsto bylo dosti řídké, tak uvnitř je ještě hodně mazlavé až tekuté. Vidličkami ho celé roztrháme, aby se propeklo všude, vrátíme do trouby a už radši více hlídáme...pokud zase je navrchu už opečené, zkontrolujeme, jestli není třeba natrhat a převrátit trhanec ještě na nějakém zapomenutém místě, a dopečeme.
trhanec
Čirou ovocnou šťávu jsem neměla, nahradila jsem ji řidším rybízem a la brusinky. Pamatuju, že jsme na trhanec vždy dávali obyčejný sirup Lesní směs, ale dnes jsou prý k dostání i jiné a dobré šťávy - to je zrovna "komodita", o které mám nulový přehled:) Pokud někdo má tu domácí malinovou nebo rybízovou, pochutná si určitě.
 
Trhance asi nejsou zrovna v módě, přitom je to pokrm jednoduchý a lehký.
Však je známo, že jeho varianta z mouky byla oblíbeným pokrmem císaře pána (Kaiserschmorn či Kaiserschmarrn). Trhanec má řadu podob, může vypadat i jako potrhaná palačinka. Poměry surovin a počty vajec se také liší, našla jsem až dvojnásobek proti Kejřové - až čtyři vejce na čtvrt litr mléka, i dvojnásobek krupice - prostě jak už to tak bývá. Recept Anuše Kejřové je tedy vskutku značně úsporný a zcela tím odpovídá zaměření její kuchařky! V rozpise jsou dokonce uvedena 2-3 vejce, ale z pouhých dvou vajec by už trhanina těžko držela pohromadě:)
trhanec

 

2 komentáře:

  1. Naše rodina tento trhanec miluje, peču ho vždy, když máme chuť na sladké a nic doma nemáme a ani nemám moc času. Výborné

    OdpovědětVymazat