29. 3. 2010

Polévka z pražené krupice podle Anuše Kejřové

kejrova-polevka-prazena_krupice4

Vařit s námi začala i Alena a já vás mohu s radostí odkázat na její web, kde to dobrým domácím jídlem voní již pěknou řádku let. Když jsem si svůj blog “Šárčina škola vaření” zakládala (rok 2006), u Aleny se už pilně vařilo. Pokud stránky Ajina kuchařka náhodou neznáte, přijměte pozvání. Alena připravila již dvě skutečně skvělá domácí jídla – začínám servírovat její polévku. Těšit se můžete i na báječný hlavní chod. Protože v emailové zprávě toho Alena napsala víc, dovolím si její slova přidat k receptu na starodávnou polévku z pražené krupice, kterou jsem v dětší mívala ráda a dost dlouho jsem ji ve svém talíři neměla. Určitě je to škoda a podle Anuše Kejřové bude dobrá. Vy máte možnost vyzkoušet, já nyní už dávám slovo Aleně.
Jsem moc ráda, že jsem díky tobě vzala do rukou Úspornou kuchařku.
Nacházím tam opravdu zajímavé věci. Stačí v úvodu její rady.
Recept na straně 170 – Kotleta smažená mi připomněla dětství, když jsme bývali na návštěvě u babičky. Babička servírovala mému tátovi k obědu smažený řízek se zelím a bramborem. My jsme zelí odmítaly, tak nám ho nedala. Někdy to dávám k lepšímu a ono to je i v kuchařce.

kejrova-polevka-prazena_krupice1
Polévka z pražené krupice
2 lžíce sádla jsem rozpálila v hrnci, na tuk jsem dala orestovat 1 lžíci nastrouhané cibule. Cibuli jsem opravdu nastrouhala na jemném struhadle. Uvědomila jsem si, že v polévce nemají plavat kousky cibule! Ty by tam byly i když bychom cibuli nakrájeli velmi najemno.
kejrova-polevka-prazena_krupice2
Cibuli jsem krátce orestovala a zasypala 4 lžícemi krupice, použila jsem dětskou krupičku. Za stálého míchání jsem nechala zežloutnout. Musí se stále míchat, aby se neopražila příliš dohněda.
kejrova-polevka-prazena_krupice3
Opraženou krupici jsem nechala trošku vychladnout a potom zalila vývarem. Polévku je dobře důkladně provařit minimálně 20 minut, aby se krupice dobře provařila. Okořenila jsem špetkou muškátového květu a zavařila rozkvedlané vajíčko. Nakonec jsem dala nakrájenou pažitku.
Děkuji Aleně za pěknou porci horké starodávné polévky. Vy se těšte na další recept od Aleny, který se bude servírovat hned po polévce :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat