Znáte recept Anuše Kejřové na bramborovou polévku s vodovými knedlíčky? Sama autorka ji nazvala bramborovou polévkou sytou, a skutečně je to polévka, která skutečně zasytí i ty největší jedlíky. Když si k ní zakousneme navrch ještě krajíc dobrého českého chleba, je to jídlo, nad kterým skoro nikdo neohrne nos. Bramboračka patří mezi nejoblíbenější české polévky a každý ji možná vaří trochu jinak, po svém. Rozhodně v ní nesmí chybět štědrá porce brambor a vůně sušených hub. Alena zalovila mezi stránkami Zlaté úsporné kuchařky od Anuše Kejřové a vybrala si právě tento recept. Já ho s chutí zařazuji do rubriky “Vaříme podle starých kuchařských knih” tu naši českou klasiku.
Polévka bramborová (sytá) podle Anuše Kejřové
Z knihy Anuše Kejřové jsem vybrala polévku bramborovou – sytou. K tomu jsem použila jsem suroviny, které jsem měla doma.
- 4 střední brambory
- 1 střední cibule
- mrkev
- petržel
- kousek celeru
- trochu nakrájeného kadeřávku mám mražený)
- kousek pórku
- sušené houby
- sůl, drcený kmín
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- majoránka, mletý pepř
Do hrnce s vodou jsem dala nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, petržel, celer kadeřávek a namočené sušené houby, osolíme a dáme drcený kmín. Udělala jsem cibulovou zásmažku. Na 2 lžících sádla jsem orestovala cibuli a zaprášila 2 lžícemi hladké mouky, smažila jsem do zlatova. Jíšku jsem přidala do polévky během varu. Ještě jsem vařila 15 minut, aby se mouka provařila.
Připravila jsem si vodové knedlíčky.
Anuše mouku spařuje, já jsem je udělala podle babičky, 2 lžíce hrubé mouky jsem osolila, zalila lžící studené vody a utvořila tuhé těsto. Těsto jsem zpracovala rukama, nesmí lepit, podle potřeby se přidá mouka nebo voda. Těsto jsem prsty naškubala na malé drobky – viz. foto.
Drobky jsem zavařila do polévky.
Ke konci varu jsem vložila nakrájený pórek, prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby jsem polévku dosolila. Pochutnali jsme si a je opravdu sytá :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat