20. 4. 2010

Smažený králík podle Anuše Kejřové

kejrova-kralik_smazeny4
Oblíbená úprava králičího masa – smažená králičí stehýnka – připravila jako další ze svých domácích receptur Alena. Zalistovala ve “Zlaté úsporné kuchařce” a podle doporučení Anuše Kejřové podávala i ona s bramborovým salátem. Recept na bramborový salát vorařů dává Alena k dobru. Díky Aleně a všem ostatním, že se zapojili (zapojí?) do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou to jen obyčejné recepty, jsou kořeněné vzpomínkami na dobré domácí jídlo z kuchyně našich babiček. Špetka vzpomínkového koření prospěje každému z nás. Dávám slovo Aleně, aby se mohla rozepsat o svých vzpomínkách a pozvat nás na dobrý recept – smažená králičí stehýnka s bramborovým salátem.
kejrova-kralik_smazeny
Smažený králík u nás býval běžně. Jako dítě jsem měla nejraději smaženou přední nohu.Ta se smažila celá, nedala se vykostit.
V sobotu jsem měla zadní běhy.
kejrova-kralik_smazeny1
Ty jsem částečně vykostila, opatrně naklepala, osolila. Vejce jsem osolila, přidala trochu mléka a pořádně rozšlehala. Stehna jsem obalila v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
kejrova-kralik_smazeny2
Anuše hodně používala sádlo a jsem ráda, že se zase vracíme k surovinám našich předků. Řízky jsem vložila do hodně rozehřátého sádla a potom zmírnila teplo a zvolna smažila, aby se maso propeklo a nebylo uvnitř syrové.
Rada Anuše Kejřové:
Dáme -li maso do nerozpáleného sádla, napije se maso tohoto omastku a není dobré.
kejrova-kralik_smazeny3
Anuše doporučuje podávat s bramborovým salátem nebo smaženými brambory. Já servírovala s bramborovým salátem vorařů, jinak doporučuji vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jako vhodnou přílohu lze zvolit kompot nebo listový či zeleninový salát.
Dobrou chuť přeje Alena

Žádné komentáře:

Okomentovat