20. 4. 2010

Velikonoční beránek z těsta piškotového podle receptu starého

Velikonoční beránek z piškotového těsta podle Anuše Kejřové upekla podle starého receptu z kuchařky Anuše Kejřové Hanka (HaF). Dílo se povedlo, staré recepty fungují a za rok si ho můžete podle doporučení Hanky vyzkoušet i vy. Recept bude trpělivě čekat v rubrice “Vaříme s Anuší Kejřovou”, za rok jsou tu Velikonoce zas. Kdo má doma pěknou keramickou formu na beránka, může si ho natrénovat i během roku a nečekat na příští jaro. Hance děkuji za další pěknou recepturu uvařenou podle staré kuchařky :-)
f6
K Velikonocům patří beránek a na jednoho jsem si vypůjčila recept od Anuše Kejřové. Doma pečeme pravidelně beránka z třeného ořechového těsta s rozinkami, ten Anušin je piškotový.
 f1
Prvním důležitým bodem je řádně vymazat a vysypat formu na beránka.
f2

 Piškotový beránek podle receptu Anuše Kejřové

  • 25 dkg cukru moučka
  • 5-6 vajec
  • 28 dkg hrubé mouky
  • vanilkový cukr
  • 2 hořké mandle
  • pomerančová kůra
  • 2 dkg citronátu
V míse třeme cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, pomerančovou kůru a vanilkový cukr asi 20 minut. (Já to ošidila mixérem a 10 minutami)
 f3 
Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou přidáváme k ušlehaným žloutkům. Opatrně vmícháme strouhané mandle a 2 dkg usekaného citronátu -http://www.cukrar.cz/show_print.asp?id=286  – možno nahradit kandovaným ovocem. Já kandované ovoce nedávala, děti  jej pak důmyslně vydloubávají ven.
f4
Hmotu nalijeme do formy a upečeme v nepříliš horké troubě do růžova.
 f5
Konstatování “upečeme do růžova” mi přišlo lehce humorné, neboť forma je uzavřená a na beránka tak nějak nebylo vidět. Po 45 minutách jsem naznala, že by beránek mohl být růžový a putoval z trouby ven. Zadní část formy šla po zchlazení mokru studenou utěrkou lehce sundat a beránek vypadal zezadu velmi pěkně. Problém nastal s přední částí formy. Ačkoli byla pečlivě vysypaná, tak přece jen piškotové těsto je náchylnější k přichycení a beránek se v místě uší a čumáku nechtěl formy pustit.
Nakonec jsem zvítězila, jen beránek vypadal lehce odrbkaně. Anuše zdobila bílkovou polevou, my raději cukrujeme. Zde je výsledek:
 f7
Musím ale říci, že piškot byl fantastický – nadýchaný a lahodný.
Zřejmě jen otázka pár pečení a člověk by vychytal i ty drobné chybky při dolování beránka z formy. Když tak zavzpomínám, tak je pravda, že i toho prvního ořechového jsem z formy dolovala poněkud hůř. Každopádně recept nezklamal a spravil mi náladu po nepovedených mazancích.
Dobrou chuť přeje HaF

Žádné komentáře:

Okomentovat