K Velikonocům patří beránek a na jednoho jsem si vypůjčila recept od Anuše Kejřové. Doma pečeme pravidelně beránka z třeného ořechového těsta s rozinkami, ten Anušin je piškotový.
Prvním důležitým bodem je řádně vymazat a vysypat formu na beránka.
Piškotový beránek podle receptu Anuše Kejřové
- 25 dkg cukru moučka
- 5-6 vajec
- 28 dkg hrubé mouky
- vanilkový cukr
- 2 hořké mandle
- pomerančová kůra
- 2 dkg citronátu
Hmotu nalijeme do formy a upečeme v nepříliš horké troubě do růžova.
Konstatování “upečeme do růžova” mi přišlo lehce humorné, neboť forma je uzavřená a na beránka tak nějak nebylo vidět. Po 45 minutách jsem naznala, že by beránek mohl být růžový a putoval z trouby ven. Zadní část formy šla po zchlazení mokru studenou utěrkou lehce sundat a beránek vypadal zezadu velmi pěkně. Problém nastal s přední částí formy. Ačkoli byla pečlivě vysypaná, tak přece jen piškotové těsto je náchylnější k přichycení a beránek se v místě uší a čumáku nechtěl formy pustit.
Nakonec jsem zvítězila, jen beránek vypadal lehce odrbkaně. Anuše zdobila bílkovou polevou, my raději cukrujeme. Zde je výsledek:
Musím ale říci, že piškot byl fantastický – nadýchaný a lahodný.
Zřejmě jen otázka pár pečení a člověk by vychytal i ty drobné chybky při dolování beránka z formy. Když tak zavzpomínám, tak je pravda, že i toho prvního ořechového jsem z formy dolovala poněkud hůř. Každopádně recept nezklamal a spravil mi náladu po nepovedených mazancích.Dobrou chuť přeje HaF
Žádné komentáře:
Okomentovat