5. 5. 2010

Dvě a půl hodiny s Anuší Kejřovou a dvaceti povidlovými knedlíky

aDSCN2532Dvě a půl hodiny s Anuší Kejřovou a dvaceti povidlovými knedlíky prožila toffo (www.toffo.blog.cz) – o tom všem je tento pěkný recept na povidlové knedlíky z kuchařské knihy Anuše Kejřové, tak si ho nechme s chutí odvyprávět. Třeba nějaký ten povidlový knedlík zbude i na nás ;-)

„Celý život náš je školou, kam stále chodíme se učit – a nikdy nesmíš říci, že jsi dosti učená, že rady nepotřebuješ!“
povidlové knedlíky podle Anuše Kejřové
Sladké knedlíky plněné švestkovými povidly, máme raději, než ty plněné ovocem. Famózně kypré, peřinkově navařené, ty nejlepší na světě, dělá samozřejmě moje maminka. Všechno v životě je jednou poprvé a toto je moje povidlovo-knedlíková premiéra podle Anuše Kejřové a její Úsporné kuchařky – zlaté knihy malé domácnosti, při které pro malou domácnost uvařím dvacet knedlíků!
povidlové knedlíky podle Anuše Kejřové
Na těsto potřebuji:
½ kg sypké mouky – beru polohrubou,
čajovou lžičku soli,
¼ l vlahého mléka,
1 dkg kvasnic,
čajovou lžičku cukru,
1 žloutek (bílek si mám uschovat na pátek, kdy ho prý upotřebím na meruňkový krém, ale spíše to vidím na omeletu).
Na naplnění knedlíků:
1 malou sklenici (cca 300 ml) švestkových povidel.
Na omaštění a sypání hotových knedlíků podle Anuše Kejřové:
sádlo a tlučený slazený mák nebo
rozpálené máslo a oslazený strouhaný syreček ( tvaroh na strouhání).
Podle chuti mojí rodiny:
rozpuštěné máslo, perník na strouhání (v Úsporné kuchařce vydané nakladatelstvím Paseka v r. 1990 najdete recept na jeho přípravu na straně č. 261) , cukr a kysanou smetanu.
Z mléka, kvasnic a cukru připravím kvásek. Až vykyne, přidám žloutek a rozmíchám. Vliju jej do mísy na osolenou mouku. Nádobu od kvásku podle pokynu Anuše Kejřové vypláchnu teplou vodu (asi 50 ml) a přidám do mísy. Vypracuji tužší těsto – nejprve v míse měchačkou a pak na pracovní desce ručně.
aDSCN2517
Dala jsem tomu skoro dvacet minut, vzpomínala, jak jsem se učila zadělávat knedlíky u babičky, na průpovídky dědy o jeho učňovských letech u pekaře a končila jsem s téměř oroseným čelem a myšlenkami na posilovnu.
povidlové knedlíky
Těsto nechám půl hodiny kynout, ale protože se mezitím zapovídám s maminkou, je z toho hodina. Těsto pak vyválím na pracovní desce na placku, nakrájím na čtverce, plním povidly a knedlíky pečlivě zavírám.
povidlové knedlíky
Nejde to lehce, těsto je opravdu tužší. Nechám je ještě čtvrt hodiny kynout na desce a pak je 10 minut vařím v osolené vodě.
povidlové knedlíky
povidlové knedlíky
Knedlíky nevypadají vzhledně, ale naštěstí při vaření spoje drží a nerozlepují se. Při vyndávání uvařených knedlíků každý propíchnu vidličkou, aby vyšla pára.
povidlové knedlíky
Knedlíky na vaření potřebují hodně vody, nesmí být v hrnci natlačené na sebe, protože při vaření ještě nabydou. Anuše Kejřová radí vařit knedlíky nadvakrát, ale já musím šetřit časem a proto vařím ve dvou hrncích. Vodu pak úsporně použiju při mytí nádobí :-)
Povidlové knedlíky
Na talíři si knedlíky sypeme strouhaným perníkem a krystalovým cukrem, máme rádi, když to křoupe, mastíme rozpuštěným máslem a zdobíme čepicí kysané smetany. Zapíjíme studeným mlékem.
Musím si připsat jeden úspěšný bod za podařené povidlové knedlíky, takže mám u Anuše Kejřové vyrovnané skóre (přiznávám ten nepodařený černý puntík za preclíky, po čtvrthodině tlučení do těsta byl s mojí trpělivostí konec, letěly přímo do koše).
Dobrou chuť přeje toffo (www.toffo.blog.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat