Dvě a půl hodiny s Anuší Kejřovou a dvaceti povidlovými knedlíky prožila toffo (www.toffo.blog.cz) – o tom všem je tento pěkný recept na povidlové knedlíky z kuchařské knihy Anuše Kejřové, tak si ho nechme s chutí odvyprávět. Třeba nějaký ten povidlový knedlík zbude i na nás ;-)„Celý život náš je školou, kam stále chodíme se učit – a nikdy nesmíš říci, že jsi dosti učená, že rady nepotřebuješ!“


½ kg sypké mouky – beru polohrubou,
čajovou lžičku soli,
¼ l vlahého mléka,
1 dkg kvasnic,
čajovou lžičku cukru,
1 žloutek (bílek si mám uschovat na pátek, kdy ho prý upotřebím na meruňkový krém, ale spíše to vidím na omeletu).
Na naplnění knedlíků:
1 malou sklenici (cca 300 ml) švestkových povidel.
Na omaštění a sypání hotových knedlíků podle Anuše Kejřové:
sádlo a tlučený slazený mák nebo
rozpálené máslo a oslazený strouhaný syreček ( tvaroh na strouhání).
Podle chuti mojí rodiny:
rozpuštěné máslo, perník na strouhání (v Úsporné kuchařce vydané nakladatelstvím Paseka v r. 1990 najdete recept na jeho přípravu na straně č. 261) , cukr a kysanou smetanu.
Z mléka, kvasnic a cukru připravím kvásek. Až vykyne, přidám žloutek a rozmíchám. Vliju jej do mísy na osolenou mouku. Nádobu od kvásku podle pokynu Anuše Kejřové vypláchnu teplou vodu (asi 50 ml) a přidám do mísy. Vypracuji tužší těsto – nejprve v míse měchačkou a pak na pracovní desce ručně.







Musím si připsat jeden úspěšný bod za podařené povidlové knedlíky, takže mám u Anuše Kejřové vyrovnané skóre (přiznávám ten nepodařený černý puntík za preclíky, po čtvrthodině tlučení do těsta byl s mojí trpělivostí konec, letěly přímo do koše).
Dobrou chuť přeje toffo (www.toffo.blog.cz)
Žádné komentáře:
Okomentovat