12. 5. 2010

Bramborový guláš, 100% úsporný

Tak tohle je skutečně úsporný recept i dnes! Žádné uzeniny, jen samotné brambory:

Na takové jídlo má suroviny po ruce snad každý, není marné mít něco tak jednoduchého v repertoáru, může se někdy hodit i při vaření v provizoriu. Stačí jeden kastról!
Gulášová chuť bez masa a dokonce bez dochucovadel z továrny se udělá překvapivě snadno: základem je cibulka zpěněná na sádle. Nemyslím, že by ho jiný tuk chuťově mohl nahradit! K tomu už jen červená paprika a kmín, ani pepř Anuše nedává. Zcela jednoduché.

Kostky brambor jsem nejprve trochu opekla, a teprve když se začala cibulka a paprika chytat na dno, jsem vše podlila vodou asi do poloviny.

Dušení brambor netrvalo nijak dlouho, určitě kratší dobu než vaření! Omáčku vytvořily samy, zahušťovat nebylo třeba, jen ještě aspoň jednou podlít, dosolit a přidat více papriky. Uvažovala jsem o majoránce, spojené s klasickou gulášovou chutí - v receptu se neuvádí, nakonec jsem ji nedala, třeba jindy. Místo smetany jsem přilila trochu mléka, to chuť lehce zakulatilo, spojilo - a hotovo, dává se na talíř…

Vcelku to šlo, ale ohřátý druhý den, to bylo teprve ono! Sice se do omáčky vyloučila voda, ale po zahřátí to zas bylo v pořádku a chuť se o několik stupňů zlepšila! Slušela by mu nějaká vypečená klobáska, co říkáte? Sekaný bifteček taky ujde, udělala jsem je jen z mletého hovězího a koření.

Žádné komentáře:

Okomentovat