23. 5. 2010

Jablíčka v těstě

Smažená jablíčka, jablkové lívance - a jistě bude i mnoho dalších názvů téhle dobroty.
Nechybí ani v Zlaté úsporné kuchařce. Recept mi připomněl, jak jsem je pekla  už jako dost malá, byla to oblíbená pochoutka. Všechny suroviny bývaly běžně doma, a tak to bylo snadné. A je to snadné i dnes, zejména s využitím Anušina receptu:

smaž jabl
smaž jabl
Vykrajovač jadřinců se už zase dá normálně koupit, ale v mém dětství to byla vzácnost. Babička měla jeden starší s dřevěnou rukojetí, kombinovaný se škrabkou, jen na konci byl kroužek na jadřince. Dřevo nevydrželo věčně a ani všelijaké shánění, včetně konspirativních plánů, až někdo pojede na Západ, že by mohl takovou maličkost dovézt, se nepovedlo. To byl nejspíš důvod, proč jsme pak jablíčka smažit přestali - vykrajování formičkou na cukroví považuju za pustý výmysl! Taky se tak někdy radí, ale vážně si to zkuste, to by formička musela být pancéřovaná! A oboustranně broušená! Leda by jablka byla tak změklá, že by pozink formičce podlehla :)
kráječ
Vykrájela jsem pár jablek. Můžou se také nakrájet na osminky a ty ještě přepůlit, nemáte-li vykrajovač jadřinců po ruce.
livan
Těstíčko jsem umíchala dle receptu, lépe hustší než řidší. Osmažila jsem na oleji. Jablka by měla změknout, ale trvá to chvilenku. Osušila jsem je v papíru.
Kyselejší jablka se mohou v cukru obalit, stačí však jen pocukrovat. Ve fajnovější verzi ještě možno polít vanilkovým krémem dle chuti (jako na buchtičky).
smaž jabl

Žádné komentáře:

Okomentovat