7. 6. 2010

Hovězí polévka s pažitkovými nočky

Hotova polevka - od HaF
Hovězí polévka s pažitkovými nočky voněla na nedělním stole za časů babiček, ale není důvod, proč by nemohla vonět na stole i dnes. Hanka se nechala inspirovat ve Zlaté úsporné kuchařce od Anuše Kejřové a poslala recept a své zkušenosti s přípravou. Tak se nechte inspirovat a nezanevřete na domácí polévky :-)
Recept na polevku
Přestože hovězí polévku zvládne uvařit každá trošku zdatnější kuchařinka, nedalo mi to a zkusila jsem ji podle návodu Anuše. Ta důkladně popisuje vliv teploty vody na začátku vaření. Jen malá rekapitulace: studená voda – silná polévka, ale maso méně chutné; horká voda – slabá polévka, ale šťavnaté maso; vlažná voda – kompromis, kdy potřebujeme dobrou polévku i maso.
Po malém opakování se můžeme pustit do vaření. Anuše byla úsporná s časem přípravy – kosti a maso nezapékala, dala je rovnou vařit.
Píše : ½ kg kostí a ¾ kg masa, 6 dkg zeleniny a 2 l vody.
Použila jsem ořezaná hov. žebra, hovězí přední s kostí a kousek morkové kosti. To vše a zeleninu (pórek, mrkev, celer, petržel ) jsem dala vařit do změknutí masa.
Vareni vyvaru
Anuše nakonec přidává do polévky zeleninu osmaženou na loji či morku, provaří a potom teprve procedí. Já postup prohodila, protože úplně čirý vývar u nás moc nejde. Procedila jsem polévku (část vývaru ponechala na omáčku ), přidala zeleninku orestovanou na morku a nechala chvíli provařit.
Zeleninka do polevky
Maso jsem obrala, část nechala k rajské omáčce a zbytek jsem vrátila do polévky. Pak jsem nachystala těstíčko na pažitkové nočky.
Recept na nocky
3 dkg másla utřeme s vejcem, trochou soli, přidáme 2 lžíce mléka a 10 dkg hrubé mouky. Nakonec přidáme pažitku a lehce dochutíme muškátovým oříškem.
Nocky
Zavaříme do polévky a vaříme asi 5 minut.
Polévka je hotová a můžeme servírovat! ( nelekněte se, nočky polévku trochu zakalí, ale to vůbec nevadí)
Děkuji za pěknou polévkovou porci s nočky přímo Hance. Do její kuchyně můžeme nakouknout díky blogu, který si sama vede. Víc na adrese www.hafjentak.blog.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat