7. 6. 2010

Rajská omáčka s hovězím masem a noky


Rajskou omáčku máme rádi naprosto všichni. Běžně ji vařím tak, jak jsem zvyklá z domova, ale lákalo mne vyzkoušet tu podle Anuše. Běžně vařím z kvalitních protlaků, ale recept z rajských jablíček byl velkou výzvou.
Rajská s noky a hovězím
Budeme potřebovat:
3 dkg másla, 1 dkg cibule, 3 kostky cukru (já dala 3 lžičky), koření (1 menší bobkový list, špetka tymiánu, 4 nová koření, 6 pepřů, 1 hřebíček), 5-6 rajských jablíček, ¾ l vývaru, sůl,2 dkg másla, 3 dkg mouky, 2 lžíce octa, koflík smetany

Recept na rajskou
V kastrolku zpěníme 1 dkg cibule (já dala ½ menší) na 3 dkg másla a přidáme všechno koření i s cukrem. Dusíme do žluta. Musím napsat, že po bytě se linula nádherná, sladce kořeněná vůně a  tento základ báječně chutnal.
Základ na omáčku
Potom přidáme rajská jablíčka - já je předem spařila a oloupala. Podlijeme troškou vývaru a rozdusíme.
Rajčátka
Anuše zahušťuje a potom procedí. Já nejdříve rozdušená rajčata přepasírovala, dolila vývarem a potom zahustila jíškou z 2 dkg másla a 3 dkg mouky.
Pasírování omáčky
Přidáme vývar
Dochutíme 2 lžícemi octa, solí a smetanou. Případně dosladíme. Necháme provařit a můžeme podávat.
Hotová omáčka
U nás se servírovala s noky(recept u vepřového na smetaně) a hovězím masem, které zbylo z pokusu o hovězí polévku. Omáčka byla jemná a chutná, jen bych příště použila více rajčat pro výraznější chuť. A každopádně si počkám na rajčátka se zahrádky, která budou plná chuti.
                                                                          Dobrou chuť přeje HaF

1 komentář:

  1. Super a mňam! Konečně vidím, že někdo používá mlýnek na zeleninu, alias passaverdura...a ne ponorný mixér, který rozmixuje i šlupky a jadérka. Já jsem si ho přivezla z Itálie a nedám na něj dopustit, hlavně když připravuju luštěninová jídla...

    OdpovědětVymazat