6. 11. 2010

Jazyk s omáčkou

Než jsem začala vařit podle Kejřky, moc úprav jazyka jsem neznala. Tahle omáčka k němu nemá v Zlaté úsporné kuchařce zvláštní jméno, ale je to vpodstatě polská omáčka, jak můžete porovnat jinde na netu. Mně jazyk s polskou omáčkou uvízl v hlavě jako pevné slovní spojení už v raném mládí, asi jako důsledek nějaké četby. Také jsem tehdy doma iniciovala jeho uvaření, když se o něm v knize tolik básnilo, ale výsledek nebyl právě povedený, i když jsme postupovaly podle receptu. Jazyk s polskou omáčku se nadlouho stal u nás doma synonymem pro něco vážně hnusného, co navíc zklamalo očekávání.jazyk s om
jazyk s om
jazyk s om
Recept od Kejřové však vypadá dosti jednoduše a rychle. Rozhodla jsem se jen pro pár úprav. Jazyky vařím v tlakovém hrnci se vším vyjmenovaným kořením doměkka, tedy cca 3/4 hodiny až hodinu - záleží na velikosti. Měla jsem spíše menší vepřové jazýčky. Jazyky jsem po uvaření schladila studenou vodou a oloupala. Polévku z nich ale nepoužiju, bývá až příliš "jazyková". Ani zeleninu s nimi tedy vařit nebudu, ale dám do vody na omáčku rozpustit mražený vývar, v tom už je zelenina vyvařená.
jazyk s om
Přidám asi hrst perníčků, to je snazší než strouhat do omáčky perník. K tomu povidla, ocet, víno, rozinky a plátky mandlí, jíška asi nebude třeba. Omáčku zahustí přece ty perníčky. Ale zjemním ji kouskem másla. Pozor na ocet, lépe je dát ho méně a vína více.
jazyk s om
Omáčku jsem vařila hned dopoledne, do oběda se trochu rozležela a byla překvapivě dobrá.  Potřebovala jen více dosolit.  Jednu chvíli se zdálo, že budu muset perníčky trochu rozmixovat, ale za chvíli se rozvařily a rozmíchaly.
jazyk s om
Zas jedna varianta, a to velmi jednoduchá na přípravu a vlastně rychlá. To mě potěšilo. Mám ovocnoperníkovovinné omáčky v poslední době ve velké oblibě. Kombinace s dobrým uvařeným jazykem a italskými noky byla výborná, oceněná i návštěvou.
jazyk s om
Tahle volba Kejřčina receptu byla povedená - určitě stojí za častější zařazení do pravidelného jídelníčku.
A kdo nemá jazyk rád, může použít i jiné maso, vařené či ze zbylé pečeně. Jako přílohu si dovedu představit jakýkoli knedlík, zejména žemlový, rýžové nudle, těstoviny a noky, ba i svítek. Brambory by se nehodily.

Žádné komentáře:

Okomentovat