2. 11. 2010

Hroznový koláč

Jak použít hroznové víno do koláče? Samozřejmě lze nastudeno poklást kuličkami tvarohový nebo jiný krém na korpusu z piškotu nebo sušenek a pokrýt želatinou, to ale nemyslím.
hroznový
V Zlaté úsporné kuchařce Kejřová využila jiný způsob - víno dala do ořechové sněhové hmoty. Nepopraská? Nevyteče příliš šťávy? Zajímalo mě to, tak jsem koláč vyzkoušela. Bude tento historický recept použitelný i dnes nebo už našim zvyklostem nebude vyhovovat?
hroznový
hroznový
Základní křehké těsto v poměru 3 díly mouky na 2 díly másla s dostatkem žloutků je docela luxusní, ale rozhodně nedoporučuju použít jiný tuk. Máslo má nejen lepší chuť, ale těsto se i méně drobí.hroznový
Odložila jsem ho do chladničky na nějakou blíže neurčenou dobu, už vím, že půlhodina nestačí. Zatím jsme si připravila kuličky vína, aby měly dost času na oschnutí.
Ke koláči jsem se vrátila odpoledne.
Těsto z ledničky jsem trochu rozválela na kolo patřičně větší a vyložila jím formu, vyplnila nerovné kraje. Nedrobilo se, nelepilo, ani příliš netrhalo.
hroznový
Pak přišla na řadu náplň. Bílky jsem hodně pevně ušlehala a přidala namleté ořechy a cukr. S vínem ta směs vypadala docela divoce, ale odvážně jsem jí naplnila připravené těsto.
hroznový
Zdálo se mi hned, že ta vrstva se bude dlouho propékat, a v tom jsme se nemýlila. Troubu už jsem měla předehřátou, ale ještě jsem ohnula okraje těsta a udělala kolem náplně pěkný rámeček.
Není snadné ověřit, zda se uprostřed už těsto i zespoda propeklo, ale trvá to dost dlouho. Náplň se brzy zapeče zhora, pak je dobré přidat spodní teplo. Těsto jde od formy dobře, ale jestli není dostatečně dozlatova propečené po celé výšce koláče, ještě ho do trouby vraťte, jako jsem to udělala já. Možná by bylo lepší korpus předpéci, jako se to dělá u jiných koláčů.
hroznový
hroznový
Upečený vypadal docela hezky, tak starosvětsky. Bohužel zrnka vína pečením lehce zhnědnou, tak barevný efekt je ta tam.
Koláč se sněhem snadno zvlhne, nehodí se na delší uchovávání. Tento k tomu měl také sklony, jenže jsme mu to nedovolili. Ořechová náplň by snesla i kyselejší víno, byla by pak pikantnější. Dobrou chuť přeje Vilemína
hroznový
 

1 komentář:

  1. Tak tohle se mi moc líbí :-).
    A také se mi líbí Vaše stránky, klobouk dolů ;-).

    OdpovědětVymazat