7. 12. 2010

Kiliánkovy dortíčky

Recepty na vánoční cukroví nebudou v  Zlaté úsporné kuchařce nemůžou chybět - vybrala jsem tyhle dortíčky, protože mám málo čokoládových druhů . Na přípravu se zdají snadné, přitom poměrně luxusní:

Vlastně je to variace na nepečené čokoládové cukroví, ale neošizená, jen s použitím čokolády, másla a ořechů. Vše drží pohromadě díky suché oplatce.
Tabulku čokolády jsem odhadla na 40-50 gramů. Dala jsem ji na vlažnou plotýnku rozehřát a změklé máslo (80 g) zamíchala s cukrem do ní.

Pak už jen ta hrst ořechů - hmota však byla ještě hodně čokoládová, krémovější, přidala jsem tedy ještě další hrst ořechů mletých. Navíc jsem je zkropila lžící koňaku.
Nanesla jsem vše na prázdnou oplatku a snažila se "dát do vodováhy" i vrchní plochu, aby se druhá oplatka dala dobře přitisknout a nepolámala se. Protože jsem měla oplatky kulaté, urovnala jsem na ně náplň do čtverce, aby mi dortíčky šly lépe krájet. Nebylo toho moc, jen dvě dvojice.

Nechala jsem je venku v chladu pár hodin, a pak ztuhlé snadno zubatým nožem nakrájela na asi třícentimetrové kostky. Ochutnala jsem ty okraje s trochou náplně - božské, prostě čokoláda nastavená máslem.

Na polevu jsem vzala jen 80 g cukru a 2 lžíce silné a horké rozpustné kávy, i tak mi jí ještě  pár lžic zbylo. Kávy jsem trochu přidávala, bylo to moc husté. Je potřeba polevu chvíli míchat, aby se cukr rozpustil a dobře ztuhla. Chvíli jí to trvalo.


Místo pistácií, které jsem neměla, jsem dortíčky zdobila jen vymraženou kávou, trocha hořkosti chuť jen podtrhla. Šlo by použít i kousky ořechů.

Kiliánkovy dortíčky bude třeba uchovávat v chladu, dám je nejspíš do lednice. Kulaté oplatky jsou hodně tenké, asi by bylo lepší použít nějaké s vyšším vzorem. Náplň by se mohla udělat i hustší.
Tenhle receptík je ale pro milovníky čokolády jak dělaný, úspornost šla tentokrát stranou a Kejřka nám předložila vytříbené sladké sousto!

Žádné komentáře:

Okomentovat