3. 12. 2010

Omelety po švýcarsku plněné zeleninou podle naší čtenářky Kláry



Dnešní oběd se nese opět v duchu Anuše Kejřové a její prvorepublikové "Zlaté úsporné kuchařky". Tento recept není nijak časově náročný, není náročný ani finančně - především pro mě, s vlastními slepicemi :-) a k hlavnímu chodu - švýcarské plněné omeletě jsem vybrala salát z červeného zelí.

 
Suroviny na omelety: 6 vajec, 30g krupičkové mouky, 1/8l čerstvé smetany, koflík mléka - u mě to bylo 200g, sůl, muškátový květ, lžička pažitky a lžička parmezánu. Na polití pak koflík mléka, vejce, sůl
Na zeleninovou nádivku: 6 menších karotek, 1 větší cibule, asi 10 cm pórku, asi deset růžiček kapusty a dva listy kadeřávku - trochu soli a oleje.  
Suroviny vystačí na 4 větší omelety - pro větší rodinu doporučuji rozhodně dělat dvojnásobné množství, nebo alespoň 1,5 x tolik.

Nejprve je třeba oddělit žloutky od bílků,  přilít ke žloutkům smetanu, parmezán, jemně krájenou pažitku, osolit, přidat květ a vyšlehat do husta. Poté přidat po špetkách mouku a nakonec jemně vmíchat ušlehaný sníh. Rozpálíme si tuk na menší pánvi a vložíme vždy sběračkou těsto na pánev, kde ho po obou stranách do zlatova usmažíme.

Mezitím, co se dělají omelety si oloupeme brambory, omyté nakrájíme a dáme vařit v osolené vodě. Nakrájíme si všechnu zeleninu a osmahneme na oleji na pánvi. Osolíme. Na konci, když už je zelenina měkká, ještě trochu podlijeme vodou, cca 50 ml a malinko dodusíme.
Zeleninu vyndáme z pánve a naplníme jí každou omeletu, kterou posléze srolujeme. Srolovanou, naplněnou zeleninou jí vložíme do vymazáného pekáčku, hezky jednu vedle druhé.
Když máme v pekáčku naplněné všechny omelety, zalijeme je mlékem,  ve kterém je rozkvedlané jedno vejce a je jemně osolené. Dáme péci do mírné trouby na zhruba 20 minut.

K jídlu lze přidat salát z červeného zelí, jenž Anuše Kejřová dělá takto:




Suroviny: hlávka červeného zelí, koflík - 200ml vinného octa, trochu olivového oleje, trochu pepře, 4 lžičky cukru, jedna cibule. Nejprve si nakrájíme na nudličky zelí, do hrnce vložíme ocet s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, což není vzhledem k množství mnoho. Do vroucího octa s cukrem vložíme zelí. Necháme vařit asi 15 minut, sejmeme, zelí vložíme do misky, kde ho ozdobíme cibulkou a polijeme emulzí z octa spolu s olivovým olejem. Vše navrchu nakonec posypeme hrubým, čerstvě mletým pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat