16. 6. 2011

Morkové knedlíčky

Morek zůstával dlouho někde za mou "hranicí rozlišení". Jednak v době, kdy jsem se učila vařit, jaksi neexistoval, druhak jsem v mládí byla příznivkyní rychlého vaření a nějaké šťourání kostí mi připadalo absurdní a děsně staromódní.
Postupně přišlo do módy naopak vařit "prvorepublikově" a v takových kuchařských knihách na morek narazíte raz dva. A když ještě u řezníka narazíte i na morkové kosti, nelze tu výzvu ignorovat!
Anuše uvádí několik receptů, zatím jsem se spokojila s morkovými knedlíčky:
morek

Existuje i velká skupina milovníků morku, kteří se dohadují, zda je lepší kosti vařit nebo péci, co k nim ještě přidat, a většinou to končí přiznáním, že nejlépe sníst ho s topinkou hned nad sporákem...snad příště, na pečení jsem měla kostí málo, přesněji dvě.
Pak jsem si vzpomněla ještě na něco - dědeček a babička morek milovali, občas řezali kosti pilkou a byli nadšení, když nějaký objevili. Matka vzpomíná, že za jejího dětství se uvařený morek z kosti vyšťouchl a otec ho snědl s chlebem jako předkrm. Párkrát dostala prý sousto ochutnat, ale nadšení se nekonalo. Otcova matka prý dávala morek do sladké žemlovky, sháněla vždy aspoň dvě kosti, ale už se přesně neví, na co - zda jen na vymazání formy, nebo i spojení housek, zda používala syrový či vařený. Připomíná to ale sladký morkový nákyp, který najdeme i v Zlaté úsporné kuchařce.

morek
Překvapilo mě, jak dobrý vývar jsem z morkových kostí pořídila! Zeleniny jsem k nim nedávala mnoho, koření od oka. Kosti jsem postavila do dvoulitrového hrnce. Vařila jsem poctivě skoro hodinu. Vylovit kosti a zjistit, zda je morek provařený i uprostřed, nebylo úplně jednoduché, vše je horké, mastné a kluzké.
Morek jsem z trochu schladkých kosti nějak vydloubala, bylo ho 65 gramů. Nasekala a rozetřela jsem ho, jak to šlo, přidala dvě vejce, 80 g strouhanky, lehce sůl a muškátový oříšek a namočenýma rukama jsem uválela v dlaních knedlíčky.
morek
Pak mě napadlo, že vůbec nevím, jestli se na ně má použít morek vařený nebo snad syrový? Ale syrový bych z kostí tak snadno nedostala. Nu, prohledala jsem kde co a našla v receptech zástupce obou variant, ale většinou se to vůbec nezdůrazňuje - vida, jak pomalu z kolektivní paměti mizejí znalosti dříve běžné...

Usazenou mastnotu jsem z vývaru sebrala lžicí, až dělala jen drobná oka. Z kostí jsem ještě okrájela zbytky masa a do vývaru přidala novou zeleninu. Knedlíčky jsem v polévce povařila a bylo to. Po proležení do druhého či třetího dnes se chuť ještě vylepšila.
Do nějaké slavnostnější polévky by se hodilo přidat ještě kus masa, třeba žebro, ale i tak se dá polévkou s morkovými knedlíčky udělat dobrý dojem - za pár korun můžete oslnit výbornou domácí krmí a získat body i u nejzarytějších konzervativců!
Krom toho je opravdu moc dobrá:)
morek

7 komentářů:

  1. morek s chlebem mám rád od dětství, ale knedlíčky neznám...musím je zkusit

    OdpovědětVymazat
  2. Morkové knedlíčky jsme se učily vařit kdysi ve škole,ještě v dobách,kdy kluci měli dílny a holky vaření a péči o dítě,já tenkrát spíš bych radši na ty dílny.Jinak doma matka vařila v neděli vždy vývar z morkových kostí s kopicí zeleniny a domácí nudle..nepřekonatelný libý pocit:-),jo morek jsme dolovali s tátou,jemně osolili-no boží...jen mi připadá,že hodina na vývar z kostí je málo,aspoň tři hodiny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím,že hodina vaření morkových kostí je skutečně málo.Když chci mít dobrý hovězí vývar,přidávám vždycky 2 morkové kosti např.k hovězímu žebru a nechávám"táhnout"2,5-3hod.Z dobře uvařených morkových kostí se morek nijak nevyšťourává,ale poklepem kosti např.na prkénko,sám jako špalíček vypadne.Ještě teplý,lehce rozetřený na měkkém chlebu a posolený chutná výtečně! .

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas se vším, táhnout se může i 5 hodin.

      Vymazat
  3. Když se vaří morkové kosti, neopouštím kuchyni a čekám. Není nic lepšího. Snad husí škvarky.

    OdpovědětVymazat
  4. Je škoda, že morkové knedlíčky už prakticky vymizely. Já je dělám pravidelně, když dělám vývar z morkových hovězích kostí. A pak ještě pečený morek, který vydlabávám lžičkou. To jsem se naučil v práce Brno, kde jsem chvíli působil v tradiční české restauraci, kde jsme podobné mňamky dělali. Od té doby mám gastronomii a jídlo obecně hodně rád. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Morkové knedlíčky doma milujeme. Ale je to přesně tak, jak říkáte. :) Nejdřív jsem tomu vůbec nemohla přijít na chuť. Ale postupně jsme se k tomu doma dostali. Hodně nám pomohla databáze knih a kuchařek, kde jsme si vybrali pár prvorepublikových titulů, kde jsme ten recept našli. A pak to stačilo jen upravit do současné doby a o dobré jídlo bylo vystaráno. :)

    OdpovědětVymazat