12. 3. 2010

Brynza s lososem dle Anuše Kejřové

Ano, i tenhle recept patří do Zlaté úsporné kuchařky! Samozřejmě mi padl hned do oka a způsobil i to, že mě rozesmál nahlas!
brynza
I ta formulace totiž dokonale ilustruje, jak se časy mění...a co bylo běžné před dvěma generacemi, je dnes docela luxusem - i naopak.
Lákalo mě však tu kombinaci vyzkoušet - a když byla tedy zvláštnější příležitost, rozhodla jsem se a zakoupila 150 g brynzy a 50 g uzeného lososa.
Recept jistě zvládne i každá ne-hospodyňka a určitě tak zaujme své hosty něčím originálním. Pravdou je, že jsem poctivě hledala, jestli by se k této pomazánce dala vybrat ještě aspoň jedna podobná, aby bylo na výběr, ale kdeže, ty ostatní už se mi zdály proti téhle až moc obyčejné. Ty zkusím zase jindy.
Brynzu jsem koupila u speciálního stánku, váženou. Losos byl na tácku ze super-hyper.
Ale - "prolisujeme lososa", to se snadno řekne - na to vybavení nemám. Tuto techniku nahradím nějak jednoduše. Mixovat se mi lososa nechtělo, že z něj nic nezbude. Rozmělnila jsem ho, jak to šlo, porcelánovou lžičkou.
brynza
Pak už jen přidat brynzu a smíchat. Obě suroviny mají tak charakteristickou chuť, že jsem byla zvědavá, jak se spolu poperou - vyhrála brynza!
brynza
Ani kousek nechaný k proležení do druhého dne nechutnal více po lososu. Znát tam ale byl, taky kousky byly viditelné a pomazánka působila opravdu luxusně. Obkládat ji další zeleninou mi přišlo škoda, ale dobře jde zjemnit pomazánkovým máslem. Na čerstvé vícezrnné bagetě chutnala božsky!
brynza
Přidávám vlastenecké doporučení Anuše Kejřové k častější konzumaci brynzy. I bez lososa z ní bude dobrá pomazánka, zkusila jsem ji třeba s čerstvým koriandrem.
brynza



1 komentář:

  1. Už vím, jak do manžela dostat něco zdravého, hihi...

    PájaMája

    OdpovědětVymazat