Recept na koláčky vláčné a kypré, tak jak se pekly v minulém století. Tento recept si z knihy Anuše Kejřové vybrala Hanka, vlastnoručně upekla a přidala navrch ještě své postřehy. Kousnout si nemůžete, ale proč si neudělat chuť? … na koláčky, na knihu nebo se rovnou přidat s námi do zkoušení a soutěžení ;-)
Bramborové koláčky v knize nalistovala a upekla Hanka. Za vyzkoušení receptu děkuji a dávám jí hlavní slovo.
Také bych se ráda přidala k vaření s Anuší. Mám čerstvě 14. vydání její Zlaté úsporné kuchařky a tak jsem ji chtěla vyzkoušet. Po domácí poradě jsme zvolili koláčky z bramborového těsta str. 268.
Koláčky z bramborového těsta
Recept :- 25 dkg vařených brambor ve slupce
- 22 dkg krupičkové mouky (zkusila jsem dětskou krupici)
- sůl
- citron.kůra
- 2 dkg cukru moučka
- 2 lžičky cukru krystal
- 2 dkg kvasnic
- 3 dkg másla
- 3 vejce
- koflík mléka
- vanilkový cukr
Zaděláme tužší těsto a necháme ¾ hodiny kynout.Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverečky a poklademe náplní. Zvolila jsem tvarohovou, děti jahodovou a meruňkovou marmeládu.
Mé laické postřehy:
V kuchařce není nikde rozlišen druh mouky – hladká, polohrubá. Pokud byl druh určen, tak hrubá nebo krupice. Tudíž jsem si krupičkovou mouku upravila jako něco mezi, čili dětská krupička.
Koláčky pečeme v hodně vyhřáté troubě. Zkusila jsem 200°C, ale příště bych volila méně, tak 180°C. Nebyly spálené, ale byl to fofr. Také doporučuji udělat nádivku chuťově výraznější – jak tvarohovou , tak ovocnou. Ale jinak byly výborné!
Dobrou chuť přeje Hana Fryšáková – HaF
Krupičkovou beru jako hrubou, když není nic, polohrubou, jemná - hladká a taky se uvádí sypká - to dám polohrubou...
OdpovědětVymazatvilemina