(foto č. 4 – Zeleninová polévka s krupicovými noky podle Anuše Kejřové)
Staročeská kuchyně voněla přepychově. Ani obyčejná zeleninová polévka nebývala nezajímavá a fádní. Když v ní plavaly krupicové nočky se strouhaným zázvorem, hned byla rafinovanější. Vývar zavoněl muškátovým oříškem, sušenými houbami a osmahnutou zeleninou. Polévky vařené podle staročeských receptur voní přepěkně i dnes. Přesně takový je tento soutěžní recept, který nachystala Alena. Já za recept děkuji a zařazuji ho do rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” – a též do soutěže: Vaříme podle starých kuchařských knih.Právě takovou zeleninovou polévku s krupicovými noky podle originální kuchařky Anuše Kejřové vařila Alena. Jak se vařilo podle rad autorky tradiční české kuchařské knihy? Můžete ochutnat z popisu a fotografií v tomto článku. Doporučuji podívat přímo na web, který vytvořilo nakladatelství Motto ve prospěch Zlaté úsporné kuchařky, neboť všechny vaše uvařené recepty se tam budou objevovat, čímž podpoří tuto pěknou kuchařku, která je opravdovým obrazem našeho českého vaření. Všem díky za snahu vdechnout starým receptům tu správnou vůni.
Zeleninová polévka s krupicovými noky
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- sušené houby
- kostka hovězího bujónu
- muškátový oříšek
(foto č. 2)
Předem jsem si namočila menší hrst sušených hub a ty jsem přidala do polévky – foto 3Vařila jsem asi 20 minut.
(foto č. 3)
Recept na přípravu krupicových noků se strouhaným zázvorem- 8 lžic krupice
- 1 menší naběračka horkého mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce sádla
- trocha nastrouhaného zázvoru
- sůl
Nechala jsem odstát. Vajíčko jsem rozetřela s lžičkou sádla. Smíchala jsem vajíčka se spařenou krupicí, osolila, přistrouhala trošku čerstvého zázvoru.
Mám ráda v polévce hodně zeleniny a protože je to polévka zeleninová, tak jsem ji nepřecedila.
Malou lžičkou namočenou v horké polévce jsem o kraj misky vykrojila nok a zavařila přímo do polévky. Rozvařil se, tak jsem do těsta přidala trošku krupice, potom už v polévce plavaly jen samé krásné nočky.
Přidala jsem nakrájený pórek a sterilovaný hrášek a ještě vařila 5-7 minut. Nakonec jsem strouhla troškou muškátového oříšku a ozdobila pažitkou.
Hrozně dobrá a rychlá !!!
OdpovědětVymazat