24. 4. 2010

Noky k masu podle Anuše Kejřové

Nemusí být za každou cenu vždycky jednom knedlík. Takové jemné máslové noky ho mohou na talíři s českou omáčkou docela dobře zastoupit. Noky byly oblíbené ve staročeské kuchyni natolik, že recept na ně nechybí v žádné poctivé kuchařské knize. Jak je dělala Anuše Kejřová se rozhodla zjistit Alena a posílá s receptem i důkaz, že to jde docela snadno. A rovnou na dva způsoby. Jednou byly noky jako příloha ke kuřeti na paprice, zbytek se může připravit s osmaženou strouhankou. 
kejrova-noky_masu5kejrova-noky_masu

Noky k masu podle Anuše Kejřové

  • 1 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • 40 dkg hrubé mouky
  • 1/4 litru mléka
  • 1 lžička soli
Máslo jsem osolila a utřela se žloutkem. Je dobře, aby máslo mělo pokojovou teplotu, lépe se tak spojí se žloutkem. Přidala jsem mouku a mléko a vypracovala tužší těsto.
Lžící jsem namáčela do mouky a vykrajovala noky.
kejrova-noky_masu1

kejrova-noky_masu2
Noky jsem uvařila v osolené vodě foto3. Vařila jsem je asi 10 minut.
kejrova-noky_masu3
Po vyjmutí z vody jsem je polila rozpuštěným máslem.
kejrova-noky_masu4
Noky jsem podávala k obědu ke kuřeti na paprice.
To co zbylo, jsem večer snědla s opečenou strouhankou (foto je v úvodu).
Dobrou chuť přeje Alena (www.ajina-kucharka.wz.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat