24. 4. 2010

Zadělávaná slepice podle Anuše Kejřové

slepice zadělávaná
Zadělávaná slepice jako od babičky. Tímto receptem přispívá do rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” Hanka (HaF), tak si nechte chutnat. A také mohu prozradit, že vznikl fungl nový blog http://hafjentak.blog.cz, a patří právě Hance. Tímto můžete přijmout první pozvání :-)
Recept od Hanky: Po menší pauze jsem se vrátila k Anuši a volba padla na slepici. Je příjemné, že už nejsme odkázáni jen na mražené dostihové  rádoby slepice, ale je možnost koupit krásné chlazené slepičky.

 Zadělávaná slepice podle Anuše Kejřové

Očištěnou a omytou slépku rozporcujem na menší díly a dáme vařit do teplé slané vody. Já kdysi kdesy četla, že je dobré slepici před vařením spařit vroucí vodou a teprve potom vařit. Není pak nepříjemně cítit. Mohu potvrdit, že to funguje, především je ten rozdíl poznat u starších a tučnějších jedinců. Takže jsem slepici před vložením do hrnce spařila a potom už jsem pokračovala podle receptu.
 slepice zadělávaná1
Asi po 1 a ½ hod. přidáme 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibuli, 1 pórek. Já dala ještě pár kuliček pepře a nového koření.Vaříme do měkka.
 slepice zadělávaná3
Mezitím připravíme světlou jíšku ze 4 dkg másla a 4 dkg mouky.
 slepice zadělávaná4
 Zředíme vývarem ze slepice a provaříme. Přidáme špetku muškátového květu a čerstvou sekanou zelenou petrželku.
 slepice zadělávaná5
Dále se v receptu uvádí přidat zvlášť uvařený a na růžičky obraný květák. Ten by neprošel u našich dětí a tak jsem dodělala omáčku podle dalšího receptu na straně následující. Přidala jsem hrneček mléka s jedním rozšlehaným žloutkem a jednoduchý, lahodný oběd byl hotov.
 slepice zadělávaná6
Podávalo se s makaróny, ale statečnější jedinci si můžou střihnou noky. Já tu odvahu zatím neměla! Chutnalo i tak.
Dobrou chuť přeje HaF (http://hafjentak.blog.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat