Po pročítání blogu Gurmánky a Vilemíny jsem podlehla dojmu, že se rozšířilo jakési šílenství Anuše Kejřové a její Zlaté úsporné kuchařky, avšak šílenství velmi příjemné a tak jsem i já podlehla a rozhodla se tuto úspornou kuchařku zakoupit. Receptů je v ní opravdu hodně leč mě padl do okamžitě do oka recept na Pomerančový dort.
Po zběžném pročtení receptu jsem zjistila, že na ozdobu pomerančovým květem s černým kořenem nemám jednak buňky (nějak jsem nebyla schopná si tu ozdobu představit) a jednak suroviny (nebyla jsem si jistá zda v běžném supermarketu seženu černý kořen) a proto jsem se rozhodla ozdobit ho glazovanými pomeranči. A nyní vás zvu ke shlédnutí mého zápasu s tímto receptem, začněme výčtem surovin:
Poté co mi kocour Fido překontroloval čerstvost vajec jsem se mohla směle pustit do souboje. Hned v úvodu Anuše podotýká, že je třeba dvou lidí k výrobě těsta, jelikož jeden musí třít žloutky a druhý šlehat bílky, já jsem se však rozhodla že vše zvládnu sama a tak jsem začala s těmi žloutky.
Do misky jsem dala 6 žloutků a 20g cukru a s pomocí metličkového šlehače zpracovávala kolem šesti minut na pěnový krém.
Pak jsem v druhé míse ušlehala sníh ze 6ti bílků do kterého jsem pomalu zašlehala 100g cukru. Na sníh jsem nalila žloutkovou pěnu (kupodivu ležela pěkně na povrchu a nepropadla se) a lehce zamíchala. Pak přišel čas přistrouhnout kůru z půlky pomeranče,
přilít 40g rozpuštěného másla (na které jsem zapomněla) a lehce zamíchat 130g mouky. Anuše píše mouku krupičkovou což jsem si pro sebe přeložila jako polohrubou. Při výrobě dortu je dobré mouku do těsta vždy prosít přes síto aby byla pěkně provzdušněná a korpus nebyl uplácnutý.
Takhle připravené těsto jsem přemístila do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dala do trouby vyhřáté na 180°C (což jsem pochopila dle receptu jako péci zvolna), ale oproti receptu jsem měla pečeno již za 17 minut.
Korpus chladl a já jsem se vrhla na přípravu glazovaných pomerančů. V kastrůlku jsem rozmíchala 300ml vody a zhruba 220g cukru krupice a přidala jsem jeden menší omytý pomeranč nakrájený na tenké plátky.
Směs jsem nechala za občasného promíchání prochladnout a mezitím jsem lehce prošlehala 70g másla a 20g cukru (myslím že tady jsem použila moučkový) jen tak aby se cukr s máslem spojil. Pak jsem přidala vlažnou uvařenou směs a krátce šleháním spojila na krém.
Krém jsem dala do lednice aby trochu ztuhl a vrhla jsem se na přípravu pomerančové polevy.
Do misky jsem dala 1 bílek, šťávu z jednoho pomeranče a půlky citrónu, 140g moučkového cukru a pomocí metliček jsem “třela” přes čtvrt hodiny. Z polevy byla poměrně řídká pěna, která navíc druhý den ještě víc zpěnovatěla a tak si myslím, že se zde Anuši vloudila drobná chybička a cukru mělo být určitě alespoň o 100g více, neboť když jsem pročítala v knize ostatní recepty na polevy, bylo v nich na menší množství tekutiny než v tomto receptu mnohem více cukru.
Nicméně jsem statečně pokračovala v postupu dále.
Prochladlý korpus jsem rozřízla a jednu polovinu pomazala téměř celou skleničkou meruňkového džemu.
Po zběžném pročtení receptu jsem zjistila, že na ozdobu pomerančovým květem s černým kořenem nemám jednak buňky (nějak jsem nebyla schopná si tu ozdobu představit) a jednak suroviny (nebyla jsem si jistá zda v běžném supermarketu seženu černý kořen) a proto jsem se rozhodla ozdobit ho glazovanými pomeranči. A nyní vás zvu ke shlédnutí mého zápasu s tímto receptem, začněme výčtem surovin:
Pomerančový dort podle Anuše Kejřové
Korpus:- 6 vajec
- 120g moučkového cukru
- 130g polohrubé mouky
- 40g másla
- nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
- 70g cukru krupice
- kůra z pomeranče
- 12 lžic smetany
- 2 žloutky
- 70g másla
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- malá sklenička meruňkového džemu
- 2-2,5 menší pomeranče
- 1 bílek
- šťáva z jednoho pomeranče
- šťáva z ½ citrónu
- 140g moučkového cukru
Do misky jsem dala 6 žloutků a 20g cukru a s pomocí metličkového šlehače zpracovávala kolem šesti minut na pěnový krém.
Pak jsem v druhé míse ušlehala sníh ze 6ti bílků do kterého jsem pomalu zašlehala 100g cukru. Na sníh jsem nalila žloutkovou pěnu (kupodivu ležela pěkně na povrchu a nepropadla se) a lehce zamíchala. Pak přišel čas přistrouhnout kůru z půlky pomeranče,
přilít 40g rozpuštěného másla (na které jsem zapomněla) a lehce zamíchat 130g mouky. Anuše píše mouku krupičkovou což jsem si pro sebe přeložila jako polohrubou. Při výrobě dortu je dobré mouku do těsta vždy prosít přes síto aby byla pěkně provzdušněná a korpus nebyl uplácnutý.
Takhle připravené těsto jsem přemístila do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dala do trouby vyhřáté na 180°C (což jsem pochopila dle receptu jako péci zvolna), ale oproti receptu jsem měla pečeno již za 17 minut.
Korpus chladl a já jsem se vrhla na přípravu glazovaných pomerančů. V kastrůlku jsem rozmíchala 300ml vody a zhruba 220g cukru krupice a přidala jsem jeden menší omytý pomeranč nakrájený na tenké plátky.
Vše jsem dala na plotnu a mírně vařila 17 minut. Pak jsem plátky pomeranče dala na talíř prochladnout,
a pustila jsem se do přípravy pomerančové polevy.
V hrnku jsem rozmíchala 12 lžic smetany , 2 žloutky, nastrouhanou kůru z malého pomeranče a 50g cukru krupice a vařila na plotně do lehkého zhoustnutí.Směs jsem nechala za občasného promíchání prochladnout a mezitím jsem lehce prošlehala 70g másla a 20g cukru (myslím že tady jsem použila moučkový) jen tak aby se cukr s máslem spojil. Pak jsem přidala vlažnou uvařenou směs a krátce šleháním spojila na krém.
Krém jsem dala do lednice aby trochu ztuhl a vrhla jsem se na přípravu pomerančové polevy.
Do misky jsem dala 1 bílek, šťávu z jednoho pomeranče a půlky citrónu, 140g moučkového cukru a pomocí metliček jsem “třela” přes čtvrt hodiny. Z polevy byla poměrně řídká pěna, která navíc druhý den ještě víc zpěnovatěla a tak si myslím, že se zde Anuši vloudila drobná chybička a cukru mělo být určitě alespoň o 100g více, neboť když jsem pročítala v knize ostatní recepty na polevy, bylo v nich na menší množství tekutiny než v tomto receptu mnohem více cukru.
Nicméně jsem statečně pokračovala v postupu dále.
Prochladlý korpus jsem rozřízla a jednu polovinu pomazala téměř celou skleničkou meruňkového džemu.
Druhou polovinu jsem namazala připraveným krémem a rozvrstvila na něj oloupané a nakrájené pomeranče.
Obě poloviny jsem spojila, polila polevou a ozdobila plátky glazovaného pomeranče.
A teď počítejte se mnou kolika prohřešků jsem se vůči Anušinu receptu dopustila :- Korpus jsem připravovala sama a ušlehala, místo utřela jsem nejdřív žloutky a pak bílky,
- při přípravě korpusu jsem do něj zapomněla dát rozehřáté máslo, toho jsem si všimla jak stojí osamoceně v kastrůlku na sporáku až když byl korpus v troubě,
- nepoužila jsem kostkový cukr, který jsem měla dle receptu otřít na pomeranči a následně roztlouct v hmoždíři, ale cukr krupicový a kůru z pomeranče jsem drze nastrouhala na struhadle,
- korpus jsem pekla jen 17 minut oproti uváděné půl hodince, ale to bylo možná tím, že v něm chybělo máslo,
- do smetany jsem pro jistotu dala ještě 1 lžičku polohrubé mouky, protože jsem bála, že mi to nezhoustne,
- uvařený krém jsem do utřeného másla nalila najednou a ne po troškách a prošlehala
- a nakonec jsem nebyla schopná vyrobit popisovanou ozdobu, čili pomerančový květ a dort jsem ozdobila plátky glazovaného pomeranče.
Žádné komentáře:
Okomentovat