Pomerančový dort podle Anuše Kejřové
Korpus:- 6 vajec
- 120g moučkového cukru
- 130g polohrubé mouky
- 40g másla
- nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
- 70g cukru krupice
- kůra z pomeranče
- 12 lžic smetany
- 2 žloutky
- 70g másla
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- malá sklenička meruňkového džemu
- 2-2,5 menší pomeranče
- 1 bílek
- šťáva z jednoho pomeranče
- šťáva z ½ citrónu
- 140g moučkového cukru
Do misky jsem dala 6 žloutků a 20g cukru a s pomocí metličkového šlehače zpracovávala kolem šesti minut na pěnový krém.
Takhle připravené těsto jsem přemístila do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dala do trouby vyhřáté na 180°C (což jsem pochopila dle receptu jako péci zvolna), ale oproti receptu jsem měla pečeno již za 17 minut.
Vše jsem dala na plotnu a mírně vařila 17 minut. Pak jsem plátky pomeranče dala na talíř prochladnout,
a pustila jsem se do přípravy pomerančové polevy.
V hrnku jsem rozmíchala 12 lžic smetany , 2 žloutky, nastrouhanou kůru z malého pomeranče a 50g cukru krupice a vařila na plotně do lehkého zhoustnutí.Do misky jsem dala 1 bílek, šťávu z jednoho pomeranče a půlky citrónu, 140g moučkového cukru a pomocí metliček jsem “třela” přes čtvrt hodiny. Z polevy byla poměrně řídká pěna, která navíc druhý den ještě víc zpěnovatěla a tak si myslím, že se zde Anuši vloudila drobná chybička a cukru mělo být určitě alespoň o 100g více, neboť když jsem pročítala v knize ostatní recepty na polevy, bylo v nich na menší množství tekutiny než v tomto receptu mnohem více cukru.
Nicméně jsem statečně pokračovala v postupu dále.
Prochladlý korpus jsem rozřízla a jednu polovinu pomazala téměř celou skleničkou meruňkového džemu.
Druhou polovinu jsem namazala připraveným krémem a rozvrstvila na něj oloupané a nakrájené pomeranče.
Obě poloviny jsem spojila, polila polevou a ozdobila plátky glazovaného pomeranče.
- Korpus jsem připravovala sama a ušlehala, místo utřela jsem nejdřív žloutky a pak bílky,
- při přípravě korpusu jsem do něj zapomněla dát rozehřáté máslo, toho jsem si všimla jak stojí osamoceně v kastrůlku na sporáku až když byl korpus v troubě,
- nepoužila jsem kostkový cukr, který jsem měla dle receptu otřít na pomeranči a následně roztlouct v hmoždíři, ale cukr krupicový a kůru z pomeranče jsem drze nastrouhala na struhadle,
- korpus jsem pekla jen 17 minut oproti uváděné půl hodince, ale to bylo možná tím, že v něm chybělo máslo,
- do smetany jsem pro jistotu dala ještě 1 lžičku polohrubé mouky, protože jsem bála, že mi to nezhoustne,
- uvařený krém jsem do utřeného másla nalila najednou a ne po troškách a prošlehala
- a nakonec jsem nebyla schopná vyrobit popisovanou ozdobu, čili pomerančový květ a dort jsem ozdobila plátky glazovaného pomeranče.

Žádné komentáře:
Okomentovat