25. 4. 2010

Obložené chlebíčky z prošlých časů

f9

Jak vypadaly obložené chlebíčky minulého století? Rozhodně byly k nakousnutí, majonéza měla kanárkově žlutou barvu a nechodilo se pro ni  k  “Helmansům”, protože se poctivě vyráběla doma. Chlebíčky už tenkrát patřily do kategorie malých  jídel vznešených a na svého tvůrce uměly mnohé prozradit.  Má a nebo nemá umělecké nadání a smysl pro detail? Chlebíčky se krášlily s velkou péčí a špetka nadání k tomu byla třeba. Nabídněte si! Podle diktátu autorky kuchařských knih, Anuše Kejřové, připravila Hanka. Já jí děkuji za další perfektní příspěvek, připojuji omluvu, že na jeho zpracování došlo trochu se zpožděním, ale u chlebíčků je to vlastně jedno :-) Na českém stole mají své čestné místo po celý rok. Jen se na stůl položí, už je po nich. Protože si je toho vědoma i Hanka, souběžně s chlebíčky do mé emailové schránky dorazil i recept na úžasné větrníčky. A že neuhodnete čím jsou plněné?
Na recept nebudete čekat dlouho, protože jsem si dala za úkol, že ho ještě dnes zpracuji a přidám do rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” – pěkně se nám recepty hromadí.
Na Velikonoční pondělí jsme s dcerkou nachystali pro koledníky malé slané pohoštění v podobě miloučkých obložených chlebíčků a brynzových větrníčků. Byla to příjemná změna po lehce neúspěšné kulinářské sobotě (o tom v jiné kapitolce). Los padl na  majonézové chlebíčky a máslové chlebíčky s debrecínskou pečení.
 recept z knihy Anuše Kejřové

CHLEBÍČKY – majonézové chlebíčky a máslové chlebíčky s debrecínskou pečení – podle Anuše Kejřové

Potřebujeme:
  • veku, bagetky – jak je komu libo
  • sardelky
  • máslo
  • domácí majonézu (tady kupovaná nepomůže – nemá správnou barvu)
  • šunku, debrecínskou pečeni
  • vařený bílek, vařené vejce
  • něco barevného na zdobení
 Na máslové chlebíčky jsem utřela sardelky s máslem – poměr neuvádím, záleží jen na vlastní chuti.
f3
Majonézové chlebíčky se neobejdou bez doma zhotovené majonézy.
 recept z knihy Anuše Kejřové 2
V receptu se doporučuje hustá fracouzská – nejdříve jsem umixovala olejovou majonézu. Anuše má základní rozpis na dva žloutky, já vzala tři. Osolit a postupně přidávat olej a nakonec citronovou šťávu. V podstatě můžeme použít jakýkoli domácí recept dle svých zvyklostí, důležité je požít jen žloutky, pokud možno co nejvíc žluté. Jen tak vynikne kontrast barev. Mně obdarovala krásnými domácími vajíčky kolegyňka.
 f4
Když získáme hustou žlutou majonézu, dochutíme ji podle receptu na francouzskou – přidáme lžičku Worchesterské omáčky, lžíci dobré hořčice, špetku bílého pepře, trošku cukru a případně trošku dobrého octa. Dosolíme.
 f6

A můžeme zdobit. Zde se vyřádila dcerka – loupala vajíčka, krájela rajčátka, šunku, debrecínku, bagetky a statečně uždibovala. Protože to nebyly ani tak chlebíčky jako spíš dvojhubky, použila jsem křepelčí vajíčka a koktejlová rajčátka. Na vařený bílek jsem zužitkovala zbylé bílky z majonézy.

Máslové chlebíčky podle Anuše Kejřové

Plátky pečiva namazat sardelovým máslem, ozdobit plátkem debrecínky a plátkem vajíčka.
f7

Majonézové chlebíčky podle Anuše Kejřové

Plátky pečiva namazat majonézou a posypat najemno krájenou šunkou, bílkem a zelenou natí. Krásná by byla pažitka, ale venku bylo tak nepěkně a blátivo, že jsem použila kupovanou petrželovou nať.
Výsledek můžete posoudit  zde.
 f8
Přála bych Vám vidět ten údiv a děs v očích koledníků, když uzřeli tu žlutou majonézu !!! :-) A jak chutnalo všem, když své obavy překonali.
Veselé velikonoce po velikonocích přeje  HaF

2 komentáře:

  1. Název toho článku mě trošku vyděsil, ale oddychnul jsem si:-) Skvělé recepty, díky za ně!

    OdpovědětVymazat
  2. Někde tu mám v knihovně knížku z Databáze spisovatelů. Koupila jsem ji tam v bazaru. Je to zhruba dvě stě stránek věnovaných Paukertovy, chlebíčkům a celkově takovým těm klasickým českým lahůdkám. Řeknu vám, že když to vidím, tak dostávám vždycky obrovský hlad a chuť si takzvaně trochu zaprasit. Totální dobrota. :)

    OdpovědětVymazat