20. 4. 2010

Ořechový koláč s brusinkami


f4 ořechový koláč

Ořechový koláč s brusinkami. Ať hledám, jak hledám, nenacházím nic, pro co bych neměla slabost. Pikantní lehce nakyslé brusinky a křupavé lískové oříšky jsou dalším z parádních moučníků prvorepublikové kuchařské knihy. Takové recepty jsou ozdobou naší české kuchyně. Ruku na srdce! Kdy naposledy jsem pekla mřížkový koláč? Když si odmyslím pravý linecký na rakouské straně, neměla jsem ho dost dlouho. Proto děkuji Hance, že umí knihou tak dobře listovat a objevila učiněný poklad. Zařazuji ho do zlatého fondu rubriky V kuchyni s Anuší Kejřovou, takových mistrovských vyzkoušených receptů je tam už pěkná hromádka. Klidně se o tom můžete přesvědčit na konci článku s názvem Vaříme podle starých kuchařských knih.
Hanka píše: “Po jarním obědě se nám zatáhla obloha a přišla chuť na něco sladkého ke kávě.Vybrali jsme ořechový koláč s brusinkami.”
f1 ořechový koláč

Ořechový koláč s brusinkami

Potřebujeme:
  • 10 dkg másla
  • 9  dkg cukru moučka
  • 1 vejce
  • 18 dkg krupičkové mouky
  • 7 dkg lískových oříšků
  • pomerančová kůra
  • vanilkový cukr
  • kypřící prášek
  • brusinkový kompot
  • rum
 Utřeme máslo s cukrem, přidáme pomerančovou kůru, půl sáčku vanilkového cukru, vejce. Třeme asi 8 min.

f2 ořechový koláč
Pak postupně přidáváme mouku s 1 lžičkou kypřícího prášku (dala jsem hrubou mouku). Těsto vyklopíme na vál a zapracujeme 7 dkg mletých lískových oříšků a tři strouhané hořké mandle (já dala pár kapek mandlového aroma). Vypracujeme nelepivé těsto.
f3 ořechový koláč
Jednu třetinu těsta dáme bokem, ze zbytku vyválíme silnější placku a vtlačíme ji do koláčové formy (mně se moc nedařilo nelepivé těsto i když jsem přidala trochu mouky – těsto jsem nakonec do formy vtlačila rovnou, bez vyválení). Potřeme brusinkami – na  plotýnce v kastrolku umícháme 2 lžíce brusinkového kompotu se lžící rumu. Zbytek těsta vyválíme v tenčí válečky, které klademe na koláč křížem přes sebe. Potřeme vajíčkem  a dáme péci do nepříliš horké trouby do zlatova.
Pečeme asi 20-30minut.
Chuťově velmi zajímavé spojení oříškového těsta s brusinkami. Ale cítila jsem v těstě zrnka hrubé mouky. Možná by stálo za pokus vyzkoušet jemnější mouku než hrubou. Každopádně je to velmi zajímavý moučník k odpolední kávě či čaji.
 f5 ořechový koláč
Příjemné mlsání přeje HaF

Žádné komentáře:

Okomentovat