Ořechový koláč s brusinkami. Ať hledám, jak hledám, nenacházím nic, pro co bych neměla slabost. Pikantní lehce nakyslé brusinky a křupavé lískové oříšky jsou dalším z parádních moučníků prvorepublikové kuchařské knihy. Takové recepty jsou ozdobou naší české kuchyně. Ruku na srdce! Kdy naposledy jsem pekla mřížkový koláč? Když si odmyslím pravý linecký na rakouské straně, neměla jsem ho dost dlouho. Proto děkuji Hance, že umí knihou tak dobře listovat a objevila učiněný poklad. Zařazuji ho do zlatého fondu rubriky V kuchyni s Anuší Kejřovou, takových mistrovských vyzkoušených receptů je tam už pěkná hromádka. Klidně se o tom můžete přesvědčit na konci článku s názvem Vaříme podle starých kuchařských knih.
Hanka píše: “Po jarním obědě se nám zatáhla obloha a přišla chuť na něco sladkého ke kávě.Vybrali jsme ořechový koláč s brusinkami.”
Ořechový koláč s brusinkami
Potřebujeme:- 10 dkg másla
- 9 dkg cukru moučka
- 1 vejce
- 18 dkg krupičkové mouky
- 7 dkg lískových oříšků
- pomerančová kůra
- vanilkový cukr
- kypřící prášek
- brusinkový kompot
- rum
Pečeme asi 20-30minut.
Chuťově velmi zajímavé spojení oříškového těsta s brusinkami. Ale cítila jsem v těstě zrnka hrubé mouky. Možná by stálo za pokus vyzkoušet jemnější mouku než hrubou. Každopádně je to velmi zajímavý moučník k odpolední kávě či čaji.
Příjemné mlsání přeje HaF
Žádné komentáře:
Okomentovat