2. 6. 2010

Třená bábovka podle Anuše Kejřové

Trena babovka
Recept na třenou bábovku, nejoblíbenější domácí pečivo z kuchyně našich babiček, neztratilo vůbec nic ze svého kouzla ani po letech. Proto není divu, že i v moderní domácnosti se najde  místo pro jednu bábovkovou formu. Třenou bábovku podle Anuše Kejřové upekla a do soutěže zaslala HaF (www.hafjentak.blog.cz) a obohatila tak nejen rubriku “Vaříme ze starých kuchařských knih”, ale též Velký bábovkový speciál a tento recept se stává již 103 podařeným kouskem. Jak se peče třená bábovka podle autorky osvědčených kuchařských knih? Z receptu se to dozvíte ;-)
Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedné se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf ), formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku je bábovka nejčastěji dvoubarevná – mramorovaná. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Tolik o bábovce Wikipedie. Já nemám co dodat, snad jen to, že mohou být třené, olejové, kynuté, tvarohové. Mohou být sladké, ale i slané, masové. Tvary forem jsou tak různé, jak si to ani neumíme představit. Co bábovka, to originál – aspoň tady v Čechách. I když mám svůj osvědčený recept na bábovku (od mamky – jak jinak), vyzkoušela jsem jeden recept na třenou od Anuše Kejřové.

Třená bábovka podle Anuše Kejřové

Recept na babovku
Budeme potřebovat:16 dkg másla
  • 4 vejce
  • 30 dkg cukru moučky
  • 30 dkg mouky polohrubé
  • 1/16 l mléka (ale použila jsem více, asi 1-1,5 dl
  • citronová kůra
  • půl pečícího prášku
  • kakao
Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme.
Utrena hmota
Zloutky s cukrem
Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta.
Testo s uslehanym bilkem
Část těsta necháme bokem a přidáme kakao (Anušina verze je světlá, ale mně to nedalo, udělali jsme ji mramorovanou).
Mramorovane testo
Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).
Nachystano na peceni
Upečenou, vychladlou bábovku vyklopíme, pocukrujeme a konzumujeme. Nejlépe s dobrým čajem nebo kávou.
Dobrou chut
Moje postřehy – došel cukr moučka, musel nastoupit cukr krystal. Měla jsem obavy, ale fungovalo to a nebylo to poznat! Byla povedená a chutnala velmi dobře!
Hance děkuji za recept, s chutí se necháme inspirovat ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat