21. 10. 2010

Pečené zelí

Tohle jídlo mě zaujalo jako dobrý tip na využití některého ze zbytků: kysané zelí, bramborová kaše, uzené maso.
To jsou hlavní ingredience, jejichž spojením vznikne zajímavý nový pokrm. Vařila jsem ale vše od začátku.  Využití některého zbytku by přípravu zjednodušilo do té míry, že by se pečené zelí zvládlo připravit i s dnešními představami o jednoduché večeři.
peč zelí
_blogpicture.jpg  . Tedy například  houskoveknedliky_blogpicture.jpg, nejakyobrazek234423_blogpicture.jpg

peč zelí
peč zelí
Kysané zelí jsem povařila a ochutila dle receptu, slaninkou i vínem, osolila jsem, ač se o tom výslovně v receptu nepíše.
Pak jsem z něj slila většinu vody. Bramborovou kaši jsem připravila rovněž běžným způsobem, asi by neměla být moc řídká. K doplnění se mi hodilo kuřecí uzené maso z paliček, nemusí ho být mnoho.
peč zelí
Použila jsem surovin jen dvě třetiny, tak se mi vše vešlo do železné pánve. Vymazala jsem ji máslem a dala slabou vrstvu zelí, na ni kaši, pokladla kousky masa, opět zelí. Navrch jsem potřela zakysanou smetanou a lehce posypala parmazánem. Tady je návodný obrázek:
peč zelí

Troubu jsem měla rozehřátou na 180 stupňů, to ale bylo málo. Zvýšila jsem na 200, až se povrch trochu zapekl. Trvalo to asi půl hodiny.
Pečené zelí chutnalo dobře, mně velmi dobře. Je totiž ze stejných surovin, jako moje oblíbená lepenice, kde se kaše se zelím smíchá dohromady a k ní se podává také něco klobásoidního.
Jde o recept dosti úsporný, může se jistě použít i jen trochu slaninky pro chuť. Parmazán navrch dodá trochu vůně, ale myslím, že není bezpodmínečně nutný.

Žádné komentáře:

Okomentovat