24. 4. 2010

Kuře na paprice podle Anuše Kejřové

kejrova-slepice_paprice4
Slepici nebo kuře na paprice?  Já mám ráda oboje. Podle tradice musí být “s noky!”  Na tradice nešlapeme, noky budou! :-) Tento recept nemohl chybět ani ve slavné Zlaté úsporné kuchařce Anuše Kejřové. I když to nebyla slepice ze dvorku, kuře na paprice požívá téměř stejnou slávu a věřím tomu, že mnozí z nás už hodně dlouho neměli možnost ochutnat maso slepičí. Já osobně na něj nedám dopustit. Je tmavší, voňavější a nevyčítám mu ani to, že při přípravě si na finále musím o něco déle počkat. Kdo si počká, ten co dočká. Než z kuřete doroste slepice, taky to trochu trvá :-) Ať už budete vařit na paprice to i ono, dejte důraz na papriku. Měla by se pekelně červenat, na jazyku slaďoučce rozplývat a malinko štiplavě poškádlit a zatraceně svůdně vonět! Kvalitou použité mleté papriky tohle jídlo katapultujete do gurmánského nebe. Spolehněte se na tu, která má maďarskou povahu a podívejte se na ní z té sladší stránky. Ohnivě temperamentní papriku bych s tímto jemným jídlem dohromady nedávala :-)
Jak se slepice/kuře na paprice dělávalo o století zpátky se dozvíte právě teď. V podstatě úplně stejně :-) Knihou zalistovala Alena a vybrala tento tradiční a oblíbený recept. Tímto jí dávám slovo.
kejrova-slepice_paprice

Kuře na paprice podle Anuše Kejřové

Zbyla mi pečená kuřecí prsa, tak jsem zalistovala kuchařkou a narazila na recept.
  • vařené (pečené) kuřecí maso
  • 1 střední cibule
  • 1 – 2 lžíce másla
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • vývar nebo voda s kostkou slepičího bujónu
  • 1 zakysaná smetana
  • vrchovatá lžíce hladké mouky
  • troška citronové šťávy
Cibuli jsem nakrájela najemno, dala jsem ji do kastrolu na rozehřáté máslo, krátce osmahla.
kejrova-slepice_paprice1
Přidala jsem nakrájené maso bez kůže a zasypala 1 lžičkou mleté papriky, kterou jsem opatrně orestovala, zalila vývarem a 5 minut provařila.
kejrova-slepice_paprice2
V zakysané smetaně jsem rozmíchala lžíci mouky, vložila k masu a vařila jsem aspoň 10 minut.
kejrova-slepice_paprice3
Pokud by byla omáčka moc hustá, zředila bych ji vývarem nebo mlékem. Před koncem varu jsem přidala trošku citrónové šťávy a podle potřeby dosolila.
Nakyslá omáčka pro mě byla novinkou. Slepice na smetaně se u nás vždy dělala ze sladké smetany a nekyselila se. K omáčce jsem udělala noky podle Anuše. Recept na ně posílám.
Dobrou chuť přeje Alena

1 komentář:

  1. dochucovat magi nebo kostkou bujonu je opravdu poctivé v kuřeti na paprice to nemá co dělat

    OdpovědětVymazat